Condacul al 10-lea:
Crezând minții sale și lepădând ascultarea, monahul Serghie a căzut în înșelare, iar prin arătarea drăcească s-a îmbolnăvit, zăcând ca un mort, și abia după trei zile s-a sculat, slăbit fiind și rămânând fără auz. Dar, aducându-l părinții la icoana făcătoare de minuni, îndată s-a tămăduit de surzenie, și atunci toată obștea I-a cântat Domnului într-un glas: Aliluia!
Icosul al 10-lea:
Ascultătoare a Fiului tău ai fost, Născătoare de Dumnezeu, și pe calea smereniei i-ai călăuzit pe monahi, cerându-le ascultare de povățuitorii lor. Izbăvește-i de înșelări și de ispite pe monahii și pe mirenii iubitori de nevoință, ca să îți cânte ție așa:
Bucură-te, că părinții au nădăjduit că monahul Serghie va fi tămăduit,
Bucură-te, că de surzenie l-ai scăpat și de mândrie l-ai izbăvit,
Bucură-te, că, pătimind el pentru mândria sa, nu l-ai lepădat de la fața ta,
Bucură-te, că, ridicându-se din iadul înșelării, și-a înțeles greșeala,
Bucură-te, că din suferințe a înțeles osânda neascultării,
Bucură-te, învățătoare a ascultării și Maică a îndurării,
Bucură-te, a celor apăsați de ispitele pierzătorului de suflete alinare,
Bucură-te, a celor legați de lanțurile diavolului dezlegare,
Bucură-te, că meșterul care se îndrăcise a fost izbăvit de duhul care îl muncea,
Bucură-te, că în fața icoanei tale i s-au citit rugăciuni și el a simțit mijlocirea ta,
Bucură-te, că pe Cuviosul Nectarie protopsaltul din ghearele diavolului l-ai scăpat,
Bucură-te, că văzându-te cel numit privighetoarea Muntelui Athos ți s-a închinat,
Bucură-te, slăvită Prodromiță a Schitului Prodromu!
Condacul al 11-lea:
Mergând părinții să prindă pește pentru praznicul icoanei Maicii lui Dumnezeu, unul din ei a zis cu îndrăzneală: „Dacă icoana aceasta s-a zugrăvit prin minune, apoi să facă să se prindă pește pentru sărbătoarea ei”, dar văzând mulțimea peștilor prinși în mreje a lepădat îndoiala și I-a cântat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 11-lea:
Credem mijlocirii tale, Maică Sfântă, că așa cum ai purtat de grijă praznicului tău, așa porți de grijă și acum, dând cele de trebuință nu numai monahilor, ci și mirenilor care se roagă ție cu credință:
Bucură-te, că peștii de la praznic milostivirea ta au vădit,
Bucură-te, că mulțimea darurilor tale o au închipuit,
Bucură-te, a flămânzilor îndestulătoare,
Bucură-te, a lipsurilor noastre curmare,
Bucură-te, mângâiere a celor aflați în nevoi,
Bucură-te, îmbrăcăminte și acoperământ celor goi,
Bucură-te, cunună a celor care duc crucea necazurilor,
Bucură-te, încurajare a celor aflați la capătul puterilor,
Bucură-te, că ne înveți să rânduim toate cu chibzuință,
Bucură-te, că sărmanilor le dai cele de trebuință,
Bucură-te, iconoamă a schiturilor și a mănăstirilor,
Bucură-te, chivernisitoare a caselor creștinilor,
Bucură-te, slăvită Prodromiță a Schitului Prodromu!
Condacul al 12-lea:
Pictându-se în schitul prodromiților o icoană după izvodul celei minunate, a fost așezată cu mare cinste într-o biserică de lemn, și nu s-a stricat când o mână blestemată a dat foc bisericii. Și, după ce focul mistuise totul, creștinii au găsit icoana nestricată sub un morman de jar, de care minune uimindu-se I-au cântat lui Dumnezeu: Aliluia!
Icosul al 12-lea:
Nu numai icoana Prodromiței a primit dumnezeiesc dar, ci și cele făcute după izvodul ei, spre bucuria credincioșilor. Și vestea despre ele s-a răspândit în lumea întreagă, și chiar în casele creștinilor au fost așezate cu evlavie icoanele Maicii Domnului, căreia mulțimile îi aduc laude ca acestea:
Bucură-te, binecuvântată Maică a drept-credincioșilor,
Bucură-te, că minunile le însemnezi pe tablele inimilor,
Bucură-te, predanie scumpă a rugăciunii și nevoinței,
Bucură-te, praznic neîncetat, candelă nestinsă a credinței,
Bucură-te, a celor ce aleargă la tine nădejde nerușinată,
Bucură-te, ceresc omofor și milostivire neîmpuținată,
Bucură-te, frumusețe de nespus și a sufletului dulceață,
Bucură-te, rug aprins care încălzești inimile de gheață,
Bucură-te, pridvor al Împărăției Cerești,
Bucură-te, scară a darurilor dumnezeiești,
Bucură-te, pregustare a bucuriilor mult râvnite,
Bucură-te, Împărăteasă a bisericilor athonite,
Bucură-te, slăvită Prodromiță a Schitului Prodromu!
Condacul al 13-lea:
O, Maică preacurată, ocrotește-i pe toți cei care cu cununi de laudă împodobesc icoana ta, prodromiților arată-le calea mântuirii, pe închinători acoperă-i cu harul tău, pe cei care din locuri îndepărtate aleargă spre icoană ajută-i și casa lor ferește-o de relele întâmplări, ca să Îi cânte împreună cu tine Dumnezeului celui Viu: Aliluia!
Acest Condac se zice de trei ori. Apoi se zice Icosul 1: Îngerii și arhanghelii și soborul cuvioșilor athoniți… și Condacul 1: Apărătoare Doamnă, pentru biruință mulțumiri… Apoi se zice această
Rugăciune
O, Fecioară preamărită, înfrumusețarea prodromiților și lauda închinătorilor, tu i-ai spus Sfântului Petru Athonitul că „Muntele Athosului l-am ales, din toate părțile pământului, și am hotărât să îl afierosesc spre a fi îndestulată locuință monahilor și pustnicilor”, și în acest munte ai voit a aduce icoana ta. O, împăcare a noastră cu Dumnezeu, care ne-ai dăruit noul praznic de minuni izvorâtor al icoanei tale, nimeni n-a pierit din cei ce aveau spre tine nădejdea bunei credințe. Tu, care împletești cununi după vrednicie celor ce te laudă și dăruiești cererile tuturor celor ce te cinstesc după cuviință, din negura patimilor mântuiește-ne, curățind necurăția noastră.
Neadormita noastră păzitoare, care degrabă îi întâmpini pe cei ce te cheamă, dat-ai robilor tăi chipul feței tale cel preacinstit și cu totul luminos, pe care îl sărutăm mulțumind. și cu dragoste și credință închinându-i-ne. Arată-ți milele tale, Născătoare de Dumnezeu, primind cererile de folos ale robilor tăi. Depărtează de la noi norul patimilor și al ispitelor, izbăvește-ne de toată vătămarea trupească și sufletească și fii mijlocitoare a mântuirii noastre. Ajută-i pe cei ce cu dragoste se închină chipului tău nefăcut de mână omenească, ca să cinstească înfricoșatele minuni, semnele mai presus de fire ale icoanei tale.
O, pavăză tare a clerului bisericesc și sprijin al celor din cinul monahicesc, miluiește și mântuiește cu rugăciunile tale pe ortodocșii arhierei, preoți și diaconi, pe toți monahii și pe tot poporul dreptcredincios care ți se închină. Ocrotește obștea părinților prodromiți și pe toți închinătorii care aleargă la icoana ta făcătoare de minuni. Caută spre noi cu milostivirea ta și cu rugăciunea ta învrednicește-i pe toți creștinii să viețuiască cu Hristos și în locașurile cerești să se desfăteze. Cercetează-ne, Maică iubitoare de fii, pe noi, robii tăi, cu darul tău și dăruiește celor neputincioși tămăduire și sănătate desăvârșită, liniște celor înviforați și mântuire tuturor, în vecii vecilor. Amin.
Și se face otpustul.
|