Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
De acord.
Aseara a fost la B1, pentru a nu stiu cata oara in reluare la Nasul, emisiunea "Hristos S-a inaltat! Noi ce facem?" in care Sorin Dumitrescu ne explica iconografia, chestiuni delicate de teologie si nu numai.
Si era vorba despre reprezentarea Treimii in icoana, ca o fiinta care are trei fetze. Atunci il intreaba pe moderator: oare Adam si Eva, ce crezi, ar putea fi pictati ca o fiinta cu doua capete? Si zice tot el: da, pentru ca initial Adam si Eva au fost creati impreuna, uniti, nedespartiti; in unele icoane il gasim reprezentat pe Adam in pozitie dormind intins jos,in momentul in care Dumnezeu o creaza pe Eva din coasta lui, iar Eva in pozitie oblica, o parte fiind Adam si cealalte parte fiind ea, Eva. Si mai spunea ca in momentul caderii in pacat, cei doi s-au despartit si separarea i-a diferentiat si fizic, si morfologic, si spiritual samd.
Ce parere aveti de aceasta interpretare androgina a creatiei omului? Oare nu contravine versetelor din capitolul 2:
"Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie și a adus-o la Adam.
Și a zis Adam: "Iată aceasta-i os din oasele mele și carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său.
De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup."
|
Este genial Sorin Dumitresc- un adevart teolog pentru mine. Apropo, de aceasta unitate primordiala, am citit in Morala crestina a lui Georgios Mantzaridis o traducere interesanta a versetului din Facere 1,26.:"" Si a zis Dumnezeu: Sa facem om dupa chipul si asemanarea Noastra, si [ei] sa stapaneasca..." Dumnezeu Cel Unul foloseste numarul plural "sa facem", dar si pentru omul cel unul se foloseste, iarasi, pluralu : "[ei ] sa stapaneasca", iata cum chipul Treimii se reflecta in om, cei doi erau una.