Citat:
În prealabil postat de Andu30
Trupul zidit initial era fara viata, el era practic doar "o forma de lut", el nu exista ca fiinta, ci era doar o forma de om. Abia dupa ce Dumnezeu i-a dat sufletul, omul a devenit "fiinta vie" deci a existat cu adevarat om viu trup si suflet. Practic nu poti numi om decat combinatia trup+suflet. Separarea lor este doar o anomalie (moartea) in normalitatea lucrurilor.
Asa este si acum, cand un copil se zamisleste (in momentul cand spermatozoidul fecundeaza ovulul) in acel moment magic, omul ia fiinta (trup + suflet) si incepe sa traiasca ca entitate. Practic nu poti numi om cele doua celule inainte de a se uni, asa cum nu poti numi om nici "forma de om" pe care Dumnezeu a facut-o initial din tarana.
GENEZA 2,7 Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut pe om și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie.
Sensul acestui verset il poti citi asa:
Atunci, luând Domnul Dumnezeu țărână din pământ, a făcut o forma umanoida și a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ființă vie.
|
De acord.
Aseara a fost la B1, pentru a nu stiu cata oara in reluare la Nasul, emisiunea "Hristos S-a inaltat! Noi ce facem?" in care Sorin Dumitrescu ne explica iconografia, chestiuni delicate de teologie si nu numai.
Si era vorba despre reprezentarea Treimii in icoana, ca o fiinta care are trei fetze. Atunci il intreaba pe moderator: oare Adam si Eva, ce crezi, ar putea fi pictati ca o fiinta cu doua capete? Si zice tot el: da, pentru ca initial Adam si Eva au fost creati impreuna, uniti, nedespartiti; in unele icoane il gasim reprezentat pe Adam in pozitie dormind intins jos,in momentul in care Dumnezeu o creaza pe Eva din coasta lui, iar Eva in pozitie oblica, o parte fiind Adam si cealalte parte fiind ea, Eva. Si mai spunea ca in momentul caderii in pacat, cei doi s-au despartit si separarea i-a diferentiat si fizic, si morfologic, si spiritual samd.
Ce parere aveti de aceasta interpretare androgina a creatiei omului? Oare nu contravine versetelor din capitolul 2:
"Iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie
și a adus-o la Adam.
Și a zis Adam: "Iată aceasta-i os din oasele mele și carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său.
De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup."