View Single Post
Vechi 07.07.2009, 21:54:46
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Pentru mine asta este ispita spre rau. De ce si de cine a fost facut acolo? Eu nu stiu, voi spuneti ba ca Dumnezeu, ba ca diavolul.
Daca nu era ispita, atunci notiunea de libertate nu ar fi avut sens. Am fi fost o lume de robotei "fericiti". Or Dumnezeu vrea mai mult de la om: sa se ridice deasupra Creatiei si sa tinda spre asemanarea cu Creatorul! N-avem noi idee inca ce inseamna asta, nu putem patrunde aceasta taina decat vag, "in ghicitura"...

Citat:
De ce Dumnezeu Tatal nu a avut treaba cu ispita si omul a avut, iar nu stiu. Cert este ca sunt diferiti, ca altfel omul ar fi fost tot un Dumnezeu si nu i-ar fi trebuit ispita.
Despre ce vorbesti tu acolo? Dumnezeu este izvoratorul a tot ce exista si tot ce e in afara Lui este Creatie care se manifesta prin purtarea Sa de grija. El nu este influentat in nici un fel in Fiinta Sa de faptura.

Citat:
Stiu ca omul a fost pedepsit, alungat din Rai, femeia poarta si azi pecetea pacatului initial si voi imi spuneti ca Dumnezeu a fost iertator.
A fost alegerea omului. Adam a fost alungat de dreptatea Creatorului care i-a spus clar ca va muri negresit daca va manca din pomul oprit, insa bunatatea Lui a avut pregatita o solutie impotriva acestei tragedii: Jertfa si Rascumpararea omului prin Iisus Hristos.

Citat:
Si planul pentru Fiul Sau tot El l-a facut si pentru om si pentru tot. De ce asa si nu altfel si alte intrebari, eu nu stiu.
Sophia, Hristos este Logosul, Ratiunea, Cel nascut din Tatal mai inainte de veci, dintotdeauna. Tatal a creat toate prin Fiul in Duhul Sfant. "Cand" s-a tinut sfatul cel mai inainte de veci, Fiul a stiut ca exista sansa caderii omului care va presupune Jertfa Sa pentru indreptarea umanitatii la conditia originala. A consimtit sa creeze omul cu chiar cu acest risc, sa-i spunem asa. Cum spune Scriptura, la Dumnezeu este numai DA, SA FIE sau AMIN! Creaturile pot sa spuna DA sau NU, insa Dumnezeu este vesnic si nu se contrazice. Si in atotputernicia Sa, a gasit bineinteles ac de cojocul celui rau.

Citat:
Si nu stiu de rau si cine si de ce la creat. Dar omul nu a putut si nu poate sa se apere si sa aleaga.
N-a putut. Ar fi trebuit sa aiba taria sa infranga ispita, ca sarpe sau ce-o fi fost. N-a avut-o. Ca fost barbatul sau femeia cel care a cedat, iar n-are importanta pentru mine.
Raul este "emanatia" gandirii acelor ratiuni pervertite si corupte care au refuzat voit si in mod liber oferta Lui Dumnezeu, raspunzand iubirii cu ura, mandrie si neascultare.

Omul avea si inca are harul Lui Dumnezeu care il putea ajuta sa se impotriveasca ispitei demonului si care il ajuta si acum sa biruiasca raul. Altfel ajungem iarasi la absurd.

Citat:
Mi se pare si f.deplasat sa spunem ca omul a uitat de Dumnezeu, ca s-a lasat prada simturilor etc. Omul a fost om, si atat.
N-a uitat, L-a pus pe planul doi. Asta este pacatul si astazi: punerea pe primul loc al prioritatilor a celor 5 simturi si a sinelui.

Citat:
Daca el are simturi nu este vina lui. Si nu este nici un imparat peste nimic. Este robul si supusul LUI.
Nu este o vina in a avea simturile; depinde ce faci cu ele.

Ideea de libertate asta este: Adevarul il face pe om liber de patimi, de demoni, de rau in ultima lui esenta. Este propunerea Lui Hristos sa fim desavarsiti, pecum El Insusi este desavarsit. Misto, nu? :)

Citat:
Si mai intai nici nu stim de fapt cum este Dumnezeu, ca sa-l comparam pe om cu EL, ca e barbat sau femeie, sau altceva, ca are simturi sau nu, ca e bun sau rau, sau.
Este desavarsit, iar omul nu este si asta este esentialul. Si nu este vina omului ca a fost creat asa.
In Fiinta nu stim cum este, ci mai degraba cum nu este. Insa El ni S-a revelat ca Persoane si mai ales prin lucrarea Fiului in lume ne-a aratat cum trebuie sa traim ca sa fim asemenea Lui, sfinti si fara de prihana. Tot ce trebuie sa facem este sa vrem.

Ai fi vrut ca sa te faca gata-sfanta? Si contributia ta care mai era atunci? Unde mai era vointa, liberul arbitru?

Citat:
Mie imi vine mereu in minte in ultima vreme acel strigat care ma doare si pe mine in suflet: "Eli, Eli, lama...? Unde esti Tata?"
Un cuvant mai greu de inteles, intr-adevar.

Dumnezeu-Fiul S-a intrupat ramanand Dumnezeu ca al doilea Ipostas al Treimii, dar prin intrupare a recapitulat intreaga umanitate in El, Dumnezeu-Omul. In momentul sacrificiului suprem pentru INTREAGA umanitate, Omul Iisus Hristos a simtit timp de sase ore TOATA suferinta oamenilor care au cazut prada raului, a simtit FIECARE moarte a FIECARUI om care a trait si va trai vreodata pe Pamantul acesta al nostru! Nu suferinta batailor, a coroanei de spini, a cuielor si a Crucii a fost cea mai grea, ci faptul ca acest Om a insumat in moartea sa moartea a zeci si sute de miliarde de suflete, ca intr-un prezent continuu, in cateva ore de chin si groaza... Imagineaza-ti ce act teribil a fost acela, un "ceas" care ne-a fost oferit din iubire sfanta ca de la Creator la creatura... Iar daca nu poti, incearca sa privesti de pe Internet cateva fotografii care arata explicit suferinta, clipele de groaza ale oamenilor, sa nu mai zic de moartea unora, uneori prin tortura si chin extrem... Si atunci poate o sa intelegi cuvantul rostit de Omul care a suferit acestea TOATE pentru noi: Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?...

Stii foarte bine ca aceste scurte intrebari pe care le-ai pus presupun tratate si carti intregi care incearca sa raspunda la ele. Eu ti-am spus ce m-am priceput si, daca cineva va vrea sa ma corecteze, ma astept sa o faca oricand.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote