Si mai cred, asa cum a mai spus cineva, ca sunt unii care complica prea mult si in mod fanatic credinta, ortodoxia. Daca totul este rau si pacat...
Exista undeva scrise o listuta mica de pacate: 7 capitale si 10 porunci, n-am acum la indemana, sunt clasificate si ele dupa cat de rele sunt. Si atat.
Acum am un indreptat de spovedanie si ma necajesc cu el. Din fiecare porunca de mai sus se fac gramada de ramificatii explicative. Este o brosurica scrisa de dr. Eugen Jurca.
Dar lista asta si mai ce mai puneti voi aici, n-am intalnit.
Ah, acum am gasit:
8 ganduri ale rautatii, pacate de capetenie (mandrie, lene etc., 7 la numar care se cam suprapun cu cele 8 de dinainte), impotriva Duhului Sfant (4), pacate strigatoare la cer (5) si mai sunt faptele milei trupesti si sufletesti (cate 7).
Acum eu am o problema: de unde stiu eu daca am facut un pacat sau altul. Eu stiu ca nu, dar poate l-am facut fara sa stiu, sau sub alta forma, sau...
Ce spun la spovedanie?
La scoala , sau in societate iti spune cate unul (la scoala ne corecta cu rosu si vedeam unde am gresit) "bai, vezi ca aici gresesti, sau nu e voie sa faci aia". Unele le stim ca nu trebuie sa le facem, dar altele nu ni se par noua rele si nu fac rau altuia.
|