View Single Post
Vechi 07.07.2009, 14:04:43
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Cand am cerut sa imi indici sursa bibliografica am vorbit serios. Animalele nu au sentimente (singura exceptie, nedovedita stiintific pana in acest moment, sunt delfinii, asupra carora exista mai multe teorii). Intre instinct si sentiment exista o mare diferenta (cred ca am mai scris asta de vreo 3 ori), daca afirmi ca animalele au sentimente te rog citeaza o sursa bibliografica publicata pe care sa o pot consulta (cine stie, poate ai dreptate si eu sunt in intuneric!).

Am afirmat de la inceput ca sunt dispusa sa accept argumentele tale, si sustin in continuare acest lucru, dar nu aduci nici unele, decat le contrazici pe ale mele. De aceea nu doresc sa continui discutia, pentru ca eu imi culeg argumentele din lecturile mele - atatea cate am, din filozofie, din stiinta, din literatura patristica, iar tu dovedesti prin ceea ce scrii ca nu stapanesti definitia notiunilor pe care le folosesti (confunzi morala cu legalitatea, regulile sociale cu cele politice, argumentele logice cu cele stiintifice etc.). In final discutia noastra se reduce la urmatorul model, eu aduc argumente punctului meu de vedere, iar tu afirmi ca nu am dreptate pentru ca nu vrei tu sa am dreptate. Discutia nu are cum sa evolueze, citeaza bibliografia ta, ca sa imi extrag argumentele mele din ea si sa iti arat cu argumente din propriile tale lecturi ca nu stapanesti subiectul.

Ar fi fost mult mai simplu pentru tine, decat sa intri pe taramul argumentatiei stiintifice, pe care nu il stapanesti, sa afirmi ca esti ateu pentru ca nu simti o afinitate pentru religie, nu sa incerci sa demonstrezi asta cu argumente rationale. In materie de sentimente nu te poate contrazice nimeni, daca asa simti - asa simti. Dar nu baga ratiunea in discutie daca nu ai instrumente cu care sa o sustii.

Nu spun asta cu rautate sau ca sa te critic. Mie imi place discutia dar nu doar de dragul discutiei. Daca vad ca nu exista posibilitatea unei finalitati, nu neaparat in favoarea mea, nu am de ce sa continui. Incerc sa iti arat ca ratiunea, aia pe care o iubesti si o promovezi ca rezultat suprem al evolutiei, inseamna mult mai mult decat vezi tu in acest moment. Hraneste-ti ratiunea cu lecturi, multe, studiaza, cerceteaza, si discutam apoi - daca discutia e posibila. Sincer, nu cred ca ai dispozitia mentala pentru acest tip de dialog, te temi mult prea tare ca nu cumva sa te convinga cineva ca nu ai dreptate si sa trebuiasca sa admiti acest lucru.