View Single Post
Vechi 06.07.2009, 13:04:08
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sergiu Vezi mesajul
Chestia cu respiratia nu vine de la Sf. Simeon Noul Teolog, nu am citit nimic de el (din pacate). Am gasit referire la aceasta in mai multe carti si ca fiind practicata se pare de catre unii monahi mai inaintati. Nu stiu daca sunt bune aceste tehnici sau nu, la mine nu au prins. Rog daca veniti cu argumente sa fie bine inchegate si la subiect.
In vremea sfantuluoi Grigorie Palama cand a fost cearta despre rugaciunea inimii calugarii de la muntele Athos practicau si forme de respiratie si pozitii care ajutau rugaciunea. Se poate gasi asta in unele scrieri de-ale lui si de ale altora din Filocalie (ca de obicei, punctul meu slab sunt detaliile, nu as putea sa va citez acum unde). Era vorba bineinteles de un ajutor, nu de un scop in sine. Se stie ca trupul si sufletul formeaza un tot, de asta facem metanii, ne inchinam, etc.
Insa acum nu se mai pune prea mare accent pe asta. Poate din cauza ca unii au exagerat.