Ce inseamna "metesc"?
Eu cred ca intr-o casnicie exista si dragoste si obinuinta cu timpul.
Acum depinde si de dragostea care exista la inceput.
Daca este una puternica, un foc ardent, atunci acesta cu timpul se mai potoleste (de aici obisnuinta), dar nu inseamna ca dispare.
Exista si relatii in care n-a fost dragoste la prima vedere ci aceasta s-a format si a crescut in timp.
Acum eu cred si imi place f.mult acea epistola catre Corinteni care se refera la dragoste. Acolo se spune: "dragostea nu moare".
Casnicia nu este usoara si nu este numai lapte si miere, ci sunt multe greutati de surmontat. In multe cazuri tocmai aceste greutati unesc mai puternic perechea, in altele ele distrug relatia (si atunci inseamna ca n-a fost dragoste adevarata).
Eu una nu stiu cum s-ar putea intretine dragostea, reaprinde focul si de ce? pentru ca nu stiu de sa fie nevoie. Daca dragoste exista, ea nu moare.
Ma gandesc mai degraba la aspectul sexual, acolo s-ar putea sa apara probleme in timp si nu toata lumea le vede in acelasi fel.
Si eu ma gandesc mult la ceea ce face unele cupluri sa traiasca atat timp in casnicie, in deplina armonie.
Daca o sa reusim si noi?
Un raspuns ar fi ca o casnicie nu este formata si mentinuta numai din dragoste ci mai exista si respect, intelegere, toleranta si mult compromis (renuntari).
(La noi astea sunt).
Si esentialul este: alegerea partenerului potrivit. De obicei aici este problema fundamentala. "Ah m-am indragostit, cu el/ea vreau, e superb(a), sexy, etc.)". Dar putini gandesc cu adevarat si pun in balanta: da de ce vreau sa raman cu el, dar ce-mi doresc eu cu adevarat si primesc, ma multumeste celalalt, ce ofer eu, etc. Si mai ales nu se discuta probleme importante inainte de casatorie si se ajunge pe urma la surprize si discutii.
Nu conteaza (asa cum spunea cineva in alt fir) nici nationalitate, nici religie, nici studii sau avere, ci omul in sine si acceptarea lui asa cum este sau daca nu, atunci renuntare. Conteaza ce vrei cu adevarat: vrei avere, frumusete, titluri, sau respect, iubire. Toate nu se pot avea.
Ex. de probleme care nu se cunosc dinainte si care pot umbri o casnicie: relatii anterioare (discutat si clasat subiectul), daca exista copii din alte relatii anterioare (ii acept si iubesc, sau nu), probleme de avere, de rude si f.important dorinta de copii (inclusiv fertilitatea), chiar probleme de sanatate.
Unul vrea copii, altul nu si mai ales unul poate avea si altul nu. De aici apare multa suferinta.
Este unul din punctele care ma imping sa accept sexul inainte de casnicie, pentru a verifica fertilitatea.
Referitor la felul in care tin unele casnicii f.mult (mai ales in trecut) imi amintesc ca spunea cineva, si pe buna dreptate: casnicia poate dura si pentru ca nu se doreste despartirea din diverse motive (copii, nesiguranta materiala, rusine, etc.).
O casnicie lunga nu presupunea intotdeauna fericire, pace si iubire!
Nu putem noi stii ce este cu adevarat in acea familie.
Referitor la experienta mea personala in final: maturitate, modestie (am stiut de la in ceput ca nu suntem Robert Redford si Marilyn Monroe), am discutat totul in liniste, respect, toleranta (multa) si compromis.
Am avut si avem greutati si suferinte, dar pe noi ele ne intaresc.
Cel mai greu a fost cu ne-fertilitatea: n-am stiut dinainte nimic. M-am intrebat: daca am fi stiut ne-am mai fi casatorit? Nu stiu. Poate ca nu. Am fi abandonat pe parcurs pentru altcineva? Au fost momente de suferinta puternica cumpana si intrebari.
Acum ne-am inchis durerea in noi si mergem mai departe.
Atentie si la interventiile din afara: rude (mai ales mame soacre), prieteni. "Sa nu dezlege nimeni ceea ce a unit Dumnezeu"
|