[COLOR=darkred]Faptura intreaga este un dar al lui Dumnezeu facut omului. [/COLOR]Cand rostim, la Sfanta Liturghie, cuvintele "ale Tale dintru ale Tale, Tie iti aducem de toate si pentru toate", se arata exact aceasta vedere a lumii si a vietii personale ca dar.
[COLOR=darkred]Toate sunt bune si de folos, atata timp cat nu ne lipim total de ele, uitand de Daruitor.[/COLOR] Se cade a ne folosi de ele daca le avem, a nu ne osteni peste fire spre a le dobandi, ci a lua toate "cu multumire". Cand le avem, trebuie sa ne aratam noua insine si lui Dumnezeu ca nu ne'am lipit de ele. Cum anume facem asta? Prin milostenie si prin aducerea inapoi lui Dumnezeu.
[COLOR=darkred]Moartea martirica[/COLOR] este cel mai mare dar intors Daruitorului, caci cel mai mare dar primit de la Dumnezeu este insasi viata noastra, pentru care nu am fost intrebati de o vrem sau nu.