Prin catehumen se intelegea persoana care se pregatea pentru botez, catehumen sau cel chemat. In vechime cei nebotezati paraseau Biserica pentru ca urma taina prefaceri de care nu se puteau apropia- trebuie sa precizez ca Botezul aducea iluminare- existau ectenii pentru cei care primeau botezul- pentru luminare. Vreau sa precizez ca majoritatea care participau la Liturghie si erau botezati se si impartaseau, deci era ceva firesc ca cei nebotezati sa paraseasca Biserica pentru ca nu se puteau impartasii inca.
Din articolul respectiv imi place parearea echilibrata a Parintelui Staniloae
Pentru a intelege de ce e nevoie ca aceasta ectenie sa fie prezenta in , voi reda cuvintele
Parintelui Dumitru Staniloae: „In sens restrans, chemati (catehumeni) sunt cei ce n-au intrat inca in
Biserica Ortodoxa, dar in sens larg toti credinciosii sunt mereu chemati... Cum se poate impaca ideea ca toti credinciosii sunt in sens larg mereu chemati, cu faptul ca la sfarsitul primei parti a Liturghiei se spune: „Cei chemati iesiti... ca nimeni din cei chemati sa nu ramana”, ele pot fi intelese ca o invitatie adresata credinciosilor de a nu ramane in starea in care se afla, ci de a iesi din aceasta inaintand spre starea de credinciosi vrednici de a participa la aducerea
jertfei euharistice, in sensul in care considera ca toata
viata crestinilor este un sir de „epectaze”, un sir de „iesiri” si de „intrari”, de iesire de la trepte mai de jos si de intrari la trepte mai inalte.”.