Citat:
În prealabil postat de Hartford
....o fi inaltator pentru mneata dar ce faci cind mai vin si saracii batrini de prin Romania sa-si viziteze copii (casatoriti mix)si ca niste credinciosi vor sa asculte o slujba romaneste?cu siguranta am ascultat in engleza pe youtube si chiar am participat la multe slujbe unde se cinta engleza guest what?nu merge la inima mea,sorry 
|
Ei da, e greu sa le impacam pe toate.
Ar trebui sa existe doua tipuri de parohii, unele in engleza pentru cuplurile mixte si convertiti, sau pentru cei care sunt nascuti acolo sau carora le place sa se roage in limba tarii in care traiesc, si atele in limbile din tarile de origine ale credinciosilor, pentru cei care asa vor, sau altfel nu inteleg.
Si uneori exista. Din fericire.
Da, cred ca pentru doi care nu inteleg, din dragoste, ceilalti ar trebui sa faca slujba si in engleza, sau odata din doua. Cred ca este invers: nu sunt DECAT doi care nu sunt romani PENTRU CA sllujba e pe romaneste si oricine din afara admlira putin slujba si pleaca. Nu invers - se face pe romaneste pt ca nu-s decat doi..
Daca o sa continuam sa gandim asa, ortodoxia din occident o sa moara de fiecare data cand moare generatia care a adus-o. Copiii vor trece la alte confesiuni sau la nimic, caci sa fim seriosi, este rar ca ei sa se simta in largul lor, toti, in limba materna a parintilor.
Insa repet, s-ar putea impaca toti, daca ar fi bunavointa si dragoste mai multa, s-ar putea face parohii diferite sau slujba o duiminica asa, o duminica altfel..
Apostoli au predicat neamurilor in limba pe care o vorbeau, limba franca de atunci, greaca populara (koine) sau latina vulgara sau arameana.
Nu le-au propus slujbe in ebraica biblica...