Subiect: Pacatul mandriei
View Single Post
Vechi 25.06.2009, 08:58:24
eduardd
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Omul invata f multe lucruri din carti, ceea ce constituie baza teoretica a lui. De ce nu ar fi bun ceea ce citim in carti, mai ales cand e vorba de autori ortodocsi consacrati. Cu ce e propria parere superioara?
Atunci cand citim o postare, ar trebui sa ne preocupe mesajul mai mult, nu persoana care l-a scris. In felul acesta am intelege si ne-am folosi mai bine de cele scrise, si am scapa de mii de judecati inutile.
Ma bucur ca ti-ai pus acste intrebari Anca. Asta denota ca semanam (oarecum) si ca ne framanata aceleasi lururi. Niciodata nu am spus ca e gresit sa citesti, in care parte a mesajului am spus asta? Si da, (din pacate!!) uneori propria parere este superioara celui ce a spus-o initial pentru ca nu reusim prin ea sa aducem PACEA celui ce o citeste. Canoanele au fost, sunt si vor ramane VESNICE. la fel su cuvantul Sfintilor Parinti asta e clar. Ceea ce noua nu ne este inca clar este ca ei...puneau si IUBIREA inaintea canonului. Nu-i tranteau verde in fata, uite asta spune LITERA...ci spuneau..uite asa trebuie facut dar ia sa vedem ce neputinte ai tu de nu poti face astfel. Nu spun sa fim mai crestini decat apostolii...ci sa tinem cont mereu si de pozitia noastra fata de Orodoxie. Spui ca ar trebui sa ne preocupe mai mult mesajul decat persoana..cat de mult imi doresc si eu asta. Poate asa vor disparea rapsunsurile in batjocura, judecata, ura, nesimtirea, atacurile la peroana sau rapsnuri de genul. dehh te crezi tu cu darul stravederii si vii aici sa da-i p'afara destaptaciunea. Cred ca atitudinea unui apostol nu ar fi asta. Daca tot vrem sa fie ascultate canoanele..ci ar spune simplu. Mai daca are dreptate in ceea ce spune oricine ar fi atunci ii MULTUMESC! Tot un parinte mi-a spus un lucru minunat. Stiti care e diferenta intre spovedanie si spunerea gandurilor? Cred ca stiti dar o voi spune totusi ptrint-un exemplu clar.
Sa presupunem ca eu vad ceva la parintele in biserica si nu-mi convine ceea ce vad. Este postul mare iar el spovedeste 400 de enoriasi in sambata Pastelui...cu viteza luminii.. Ei bine, eu nu ma duc la el sa-i spun verde in fata, NU esti un duhonivc bun! Nici nu vin pe forum sa-l clevetesc si altora. Ci din IUBIRE DEZINTERESATA ma duc la el si-i spun asa. parinte vreau sa-mi spun gandurile. Si ii spui, uitati parinte ce-mi vine mie in gand, ca mata duci oamenii in iad. pai de ce zice parintele? ptr ca vad cum spovediti fara luare aminte si ptr ca eu NU pot sa-mi risc mantuirea cu mata vreau sa merg la un alt parinte. Dar poate-s eu nebun si nu inteleg prea bine cum sta treaba asta. Da gandurile astea nu ma slabesc.. Daca e un duhonivc bun va tine cont de gandul tau si se va folosi. Nici de suparat nu se va supara ptr ca nu sunt in inima ta ci doar in mintea ta.
Scuze de aceasta mareeeee paranteza dar asa vad eu Ortodoxia. Canonul, regula, invatatura dar mereu sa punem inaintea ei IUBIREA. ca fara ea, nu facem decat sa ne imbracam mandria in cuvintele altora. Si nu folosim nimanui astfel..nici macar noua..
Doamne ajuta-ne!
Reply With Quote