Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha
Cum de ce, Jenica? Pai, noi nu mai suntem romanii aceia saraci, ci am adunat o bruma de agoniseala, am fost rasfatati de nivelul de trai al altora, cu care ne-am obisnuit, si nu ne mai putem considera cu adevarat romani, devreme ce incercam din rasputeri sa ne integram in alta lume, cea vestica, superioara, care corespunde intru totul ego-ului nostru.
Culmea e ca la Judecata vom fi judecati impreuna cu romanii.
In vest de Romania nu se prea cunoaste cuvantul smerenie, asa ca de unde... Aici, dimpotriva trebuie sa stii sa te vinzi cat mai bine, sa te lauzi si sa te supraapreciezi, ca sa te angajeze o firma.
Sper ca imi sesizati ironia; mi-am permis si eu o data.
|
Nu sunt de acord cu tine in mai multe puncte (sa ma ierti, nu o lua personal):
1) Nu vom fi judecati 'ca neam'; asta e o vorba gresita care tulbura mult apele. Si parintele Rafail Noica o critica de exemplu. Vom fi judecati ca persoane, si vom da socoteala de cum ne-am purtat cu APROAPELE, care nu este cel din neamul nostru, ci cel aproape de noi, pur si simplu. Daca traim intr-o tara scandinava, aproapele nostru este si de neam scandinav, daca traim in Belgia, este belgian (si arab, turc, african, sarb etc etc). Oamenii cu care suntem in contact 'risca' sa fie aproape de noi la judecata mai mult decat cei din neamul nostru, dupa parerea mea.
2) Nu neaparat din egoism si egocentrism ne place sa traim in vest, noua celor de aici. Confortul este relativ: in zilele noastre, cu anumite meserii multi dintre noi cei plecati am putea poate trai chiar mai confortabil in Romania decat in vestul Europei, atins de criza, de somaj etc. Am prieteni si rude in Romania care au salariu mai mare decat mine, de exemplu.
Plecand, ne asumam anumite responsabilitati, creem legaturi noi, care evinent sunt cu cei din tara in care traim. Nu putem sa rupem aceste legaturi de dragul obarsiei noastre.
Nu este nimic rau sau egoist in 'a-ti parasi tara'. Bine se poate face peste tot.
Bravo celor care vor sa faca bine si tarii de unde provin, dar nu este singurul mod de a face bine.
3) Si in vest este cunoscuta notiunea de smerenie, bineinteles. In zilele noastre, si in Romania ca oriunde se cere uneori sa 'te vinzi bine'. Daca op faci in mod cinstit, nu cred ca este vreun rau ina sta. Un interviu de angajare nu este o spovedanie.
Sa nu idealizam.. In comunism nu se cerea asta, pentru ca oricum statului putin ii pasa cum merge o anumita intreprindere sau alta, deci nu exista concurenta, insa se cereau compromisuri la virtutile crestine uneori mai mari.. altele.