View Single Post
Vechi 21.06.2009, 17:41:25
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan268 Vezi mesajul
@Orthodoxia.i.thanatos
Ai dreptate că nu are niciun rost să extindem această discuție aici. Ar însemna să fim destul de off-topic.
Drept urmare, voi trece la următoarea întrebare.

A douăsprezece întrebare.

Din ce motiv lui Augustin i se spune Fericitul Augustin, iar pe tărâmuri românești se vorbește despre Prea Fericitul Teoctist, Daniel ? Induce acest lucru o diferențiere în gradul de fericire, în sensul că unul era mai fericit decât celălalt ?
I se spune fericitul Augustin in loc sa i se spuna sfant, ca la toti sfintii, pentru ca desi este recunoscut ca sfant nu este asa de cinstit ca in occident, pentru ca a spus si niste lucruri care au fost la baza unor erori ulterioare. (In ortodxie nu se face in rest diferenta de 'grad de sfintenie' ca la catolici, sfant vs fericit, asta e singura exceptie dupa cate stiu eu).
'Prea fericitul' cutare este pur si simplu o formula cum ar fi in lume 'majestate pentru rugi, nu are legatura nici cu fericirea nici cu sfintenia acelei persoane. In alte limbi li se spune sanctitate, sau excelenta sau mai stiu eu cum.. Nu stiu de ce la romani s-a ales 'preafericitul'.