Citat:
În prealabil postat de Fani71
Lavrentie, n-avem de ce sa ne suparam. Fiecare isi spune parerea.
Eu cred ca nu este eretic sa faci o analiza si ca ca cea a lui Kalamiros, pe care nu o stiu inca decat din critica lui Seraphim Rose. Inca nu pot sa ma pronunt pentru ca inca nu am citit-o, dar am de gand.
Parerile despre cum ar trebui interpretate primele capitole ale Genezei si atitudinea fata de teoria evolutiei sunt impartite in ortodoxie. Exista teologi ca p. Seraphim Rose care vor sa inteleaga Geneza ad literam (si pe parintii care au analizat-o), exista alti teologi ca Doru Costache si Kalamiros care iau in consideratie si evolutia in planul stiintific. Se discuta despre asta pe alte threaduri. Nu a fost vreo decizie a vreunui sinod care sa declare erezie aceste teologumene care iau in considerare stiinta, este work in progress oricum. Asa ca d"e ce nu am citi cu interes o astfel de carte? De ce nu ar lauda-o p. Ica daca lui i se pare buna?
Despre articolul celalalt inca nu zic nimic, ca poate noi am citit o varianta prescurtata, o sa citesc mai intai. Mie mi s epare ca cita din parinti canbd afirma lucruri dina stea. Trebuie sa se stie ca viata dupa moarte nu este un domeniu sistematizat de parinti, nu exista in fiecare punct consens. Asa ca el poate alege unele pareri si lasa la o parte altele, cine stie..
|
Nu avem de ce sa ne suparam intre noi, supararea e lucrare diavoleasca.
Eu am avut licenta in domeniul asta asa ca a trebuit sa citesc si cartile astea cum ar fi cea a dr. Kalomiros.
Ce pot sa zic? Pomul se cunoaste mai ales dupa roade. Citind cartile Pr. Seraphim ramai cu o stare de pace si bucurie duhovniceasca. Citind cartea dr. Kalomiros si articolele celorlalti (Ica, Kuraev, Costache) - care sunt in aceeasi carte, raman cu o stare de neluminare, incalceala si neliniste.
De unde vine diferenta? Diferenta vine din faptul ca scrierile Parintelui Seraphim izvorasc dintr-o viata monahiceasca traita in duhul Sfintilor Parinti, in timp ce scrierile acestor teologi sunt mai aproape de filosofia contemporana, lumeasca.
Diferenta mai vine si din faptul ca Pr. Seraphim cauta, in scrierile sale, sa gaseasca duhul Ortodoxiei, adica sa gaseasca Duhul Sfant in invatatura Parintilor, in timp ce ceilalti, din pacate, incearca sa gaseasca in invatatura Parintilor citate care sa se "potriveasca" cu preconceptiile lor.
In fine, nu m-a pus pe mine Dumnezeu judecatorul teologilor. Dar daca ar fi sa fac o alegere: cu Pr Seraphim, Sfintii Parinti in iad sau cu Kalomiros in rai, as merge in iad, caci Dumnezeu ar fi in iad.