View Single Post
Vechi 19.06.2009, 14:39:02
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Marioara asa este. Conteaza postul interior, ceea ce faci cu sufletul si fapta.
Postul alimentar este o renuntare, clar. Eu nu stiu si poate ca daca exista cineva care are sursa din scripturi sa o puna aici si sa vedem toti cum a fost alcatuit concret acest post si cine a facut-o. Unde si cine a spus exact ce si cand avem voie sa manancam.
Multi se ghideaza dupa ceea ce se presupune ca manca Iisus si discipolii. Nu stiu daca este corect, pentru ca ei nu stiu daca faceau abistenta voita de la ceva, sau mai degraba nu aveau altceva ce sa manance. Pe vremea aceea nu existau multe, aveau poate unii mai instariti animale de taiat si branza. Oare se manca pe atunci branza, unt, oua? Nu stiu daca le stiau acolo, in zona aceea.
Pesti se prindeau, asta este clar. Fructe si legume cresteau si mai obtineau faina. Drojdie iar nu exista. Si ulei si vin mai era.
Apoi ei tot timpul mergeau, circulau, deci erau la voia locului, oamenilor si naturii, bani n-aveau, aveau numai hainele de pe ei. Iisus putea sa faca de toate, a inmultit paini si pesti ca sa aibe oamenii sa manance. Nu i-a tinut flamanzi.
Este vorba de o abstinenta a fiecaruia.
Unul sarac, si asa neavand nimic decat fasole si cartofi, de ex. ce post trebuie sa-i ceri? El nevoieste oricum si este abstinent.
Tine postul trupului si face bine celor din jur si se roaga. Asta se poate si este suficient.
Fiecare poate face o abstinenta la ceva ce ii place si consuma in mod normal, dar ce si cat...
E ca in bancul acela cu medicul si pacientul: nu mai bea, nu mai fuma. Si pacientul nici nu pusese gura pe astea vreodata, da trebuia sa se lase de ele.
Si cei din ierarhia bisericii care hotarasc "usurari" ale postului vad si ei: sunt copii slabi, nu vad lapte, oua si etc. (ca de aia se si dau mai nou la scoala), sunt oameni amarati (tot mai multi) care n-au cu ce lua carne, alte alimente, cad si se imbolnavesc de nealimentatiei. Ce sa faca biserica, ce sa le ceara mai mult decat n-au?
Si munca este mult mai multa in ziua de azi. Orarul de 8 ore a apus. Din ce sa traiasca oamenii si aibe putere sa munceasca?
Da, cei care au in mod obisnuit, pot sa se abtina o vreme: de la carne, branza, ciocolata, cozonac, alcool, tutun etc.
Reply With Quote