Încă o dată mi se confirmă (una dintre concluziile acestui topic) faptul că doctrina ortodoxă este deschisă la interpretări și există deopotrivă credincioși care cred în literalismul Bibliei și alții care interpretează altfel geneza.
La fel cum trebuie studiată concepția călugărului Seraphim Rose, aceeași aplecare trebuie acordată și lui Pierre Teilhard de Chardin.
E un lucru remarcabil că există și unele voci (în teologia românească) cum ar fi preotul Doru Costache. Mi/a picat în mână doar o singură lucrare de/a lui, dar esențială, anume “Viziunea teologiei ortodoxe asupra controversei creaționism-evoluționism [elemente pentru un discurs de metodă]”.
Cosmologia biblică din lumina Sfinților Părinți exclude orice unilateralitate, adică nu susține creaționismul literal biblic. Dar de ce nu este Doru Costache angrenat în cursuri pentru a deschide niște ferestre profesorilor de religie din învățământul preuniversitar, care sunt educați în cel mai profund spirit dogmatic al acestei chestiuni. Spunea odată un filosof creștin român (este vorba de LB și al lui Marele Anonim), drag mie, însă ignorat de Biserica Ortodoxă: “Oamenii se hrănesc cu dogme și dogmele cu oameni”.
Înainte să se pronunțe asupra acestei chestiuni (în totală necunoștință de cauză și din ignoranță), cei în măsură să ne lumineze (religios) mințile ar trebui să se pună la curent cu faptul că nu este corectă o interpretare literală a genezei.
Însuși doctorul Doru Costache a propus abordarea mystagogică (nici literalism, dar nici alegorie) prin “despicarea literei” cum zice Grigorie Teologul. Dar ce ne facem, tot el se întreabă, cu manualele de teologie ortodoxă marca Zăgrean și Todoran, care se abat puțin de la direcție; oare în sens bun, oare în sens rău, asta mă întreb eu, că nu le/am citit !
Dacă îmi permiteți o concluzie incipientă. Observ păreri, venite din cadrul aceleiași comunități a credincioșilor ortodocși, (aparent) divergente, nuanțate. Asta induce pluralismul interpretărilor și schițează pozițiile mai mult sau mai puțin ... pătimașe ale unor useri.
Dacă personal prefer o poziție mai relaxată, și nu profund dogmatică, în acest demers de cunoaștere a doctrinei am nevoie nu de interpretări personale, viziuni mai destinse, ci chiar de literalism, de pozițiile “pătimașe”, care, în viziunea mea, se mulează mai bine, precis pe religia ortodoxă în învățăturile ei. Corectați/mă dacă greșesc când spun că poți cunoaște o doctrină doar prin susținătorii ei acerbi.
Asta nu înseamnă că nu le mulțumesc sincer pentru răspunsurile lor, deopotrivă, lui Fani71 și orthodoxia.i.thanatos; (desigur și celorlalte persoane cu care am dialogat).
PS: Aștept răspunsul care mă interesează mai mult.
|