View Single Post
Vechi 16.06.2009, 15:28:59
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lavrentiu Vezi mesajul
Pr. Ica nu doar a tradus acea carte, dar chiar zice in prefata:
"Atuul fundamental al exegezelor biblico-patristice cu privire la geneza si sfarsitul lumii si al umanitatii grupate in traducere in acest volum tine tocmai de dubla abilitare a autorului lor. Teolog laic grec (decedat in august 1990), dr. Alexandros Kalomiros a studiat in tinerete nu teologia (cum ar fi vrut), ci, la dorinta familiei, medicina"

Eu aici inteleg ca dl Kalomiros, in viziunea Pr. Ica, avea un mare atu fata de, sa zicem, Pr. Serafim Rose, care nu fusese binecuvantat cu medicina.
Lavrentie, n-avem de ce sa ne suparam. Fiecare isi spune parerea.
Eu cred ca nu este eretic sa faci o analiza si ca ca cea a lui Kalamiros, pe care nu o stiu inca decat din critica lui Seraphim Rose. Inca nu pot sa ma pronunt pentru ca inca nu am citit-o, dar am de gand.
Parerile despre cum ar trebui interpretate primele capitole ale Genezei si atitudinea fata de teoria evolutiei sunt impartite in ortodoxie. Exista teologi ca p. Seraphim Rose care vor sa inteleaga Geneza ad literam (si pe parintii care au analizat-o), exista alti teologi ca Doru Costache si Kalamiros care iau in consideratie si evolutia in planul stiintific. Se discuta despre asta pe alte threaduri. Nu a fost vreo decizie a vreunui sinod care sa declare erezie aceste teologumene care iau in considerare stiinta, este work in progress oricum. Asa ca d"e ce nu am citi cu interes o astfel de carte? De ce nu ar lauda-o p. Ica daca lui i se pare buna?
Despre articolul celalalt inca nu zic nimic, ca poate noi am citit o varianta prescurtata, o sa citesc mai intai. Mie mi s epare ca cita din parinti canbd afirma lucruri dina stea. Trebuie sa se stie ca viata dupa moarte nu este un domeniu sistematizat de parinti, nu exista in fiecare punct consens. Asa ca el poate alege unele pareri si lasa la o parte altele, cine stie..