View Single Post
Vechi 15.06.2009, 12:29:56
sherlock_holmes sherlock_holmes is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.07.2008
Locație: commonwealth
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Abia acum am vazut acest mesaj al tau.

Evident, stiu ca exista aceste canoane dar exista totusi textele unor sfinti care le contrazic, unele explicit (sfantul Grigorie cel mare) altii implicit (sf. ioan Gura de Aur cand vorbeste de necuratie, sf. Atanasie). Este totusi un exemplu de contraditi, oricum ai lua-o.

Canoanele NU sunt dogme. Raman la aceasta ideee. Se poate ca unele canoane sa nu fie chiar insuflate direct de la Sf. Duh, sa fie o aproximare pt epoca in care au fost scrise, sa se potriveasca numai in anumite circumstante, sau chiar sa fie o influenta iudaica. Aici, dupa parerea mea, de ultimul caz e vorba.
Daca unele canoane nu ar fi fost insuflate direct de la Duhul Sfint...atunci nu ar mai fi fost canoane.Caci Sfinta Traditie ( deci si canoanele) inseamna lucrarea Duhului Sfint in Biserica.

Iau canonul acesta:

canonul al 7-lea al Sf. Timotei al Alexandriei (+385): „Întrebare: Dacă o femeie va ști că are cele obișnuite femeilor, se cuvine a se apropia de Taine în ziua aceea, ori nu? Răspuns: Nu se cuvine până ce se va curăți.”)

Pai de la anul 385 si pina in anul 2009,acest canon a fost citit si aplicat de mii si mii de ierarhi...nu poti sa vii dupa 2 milenii cu scrierile Sfintului Grigorie si sa spui ca acele canoane nu sint bune.Pai daca nu sint bune,inseamna ca Biserica si toti acei ierarhi au gresit.Dar de ce nu le-a schimbat Sfintul Grigorie,daca credea ca sint gresite...de ce nu l-a luat Biserica in serios pe Sfintul Grigorie atitea secole ?

La fel cu Sfintul Atanasie sau Ioan Gura de Aur.

Parerea mea este ca acesti Sfinti nu se interpreteaza asa cum doresc unii ecumenisti ,care pentru a strica credinta ortodoxa, trebuie sa le modifice si reinterpreteze cu viclenie pe toate ..pentru ca nu asa au fost interpretati vreodata in Biserica.

Iar desore rugaciunile cu neortodocsii,care te scot de fapt din Biserica lui Dumnezeu si din viata vesnica...trebuie venit cu un motiv intemeiat de ce nu s-ar mai aplica,caci este invatatura apostiolica...si cine a hotarit asa ceva si cind ?...mi se pare si firesc.