In viata fiecarui sfant (cazul de fata, Sfantul Pavel) exista un moment anume, o intalnire de nedescris cu Dumnezeu, iar aceasta nu mai poate fi uitata toata viata. Abia dupa acea intalnire, omul nu mai poate uita dragostea lui Dumnezeu, indiferent de cele prin care este randuit sa treaca.
Sfantul Siluan Athonitul spune neincetat: "Cel ce a simtit dragostea lui Dumnezeu sau prezenta Duhului Sfant in el, acela nu-L mai poate uita niciodata si nemangaiat se va simti alaturi de orice, in afara de Dumnezeu."
Apostolul Pavel L-a intalnit pe Hristos. Sfantul Siluan L-a intalnit pe Hristos. Fiecare sfant L-a intalnit pe Hristos, in mod vizibil sau in inima lui. Pana la aceasta intalnire, omul poate cadea usor prada indoielilor, slabiciunilor si oboselii.
Cunosc pe cineva care a scris niste foi.
In ele scrie: "La un moment dat, rugaciunea mi s'a oprit brusc. Am zis: Aici erai, Doamne!" Din acel moment, si dintr'altul de mai inainte, acel om nu si'a mai putut reveni din dragostea de Dumnezeu si dintr'o bucurie neincetata.
Abia intalnirea constienta cu Dumnezeu aduce cu sine bucuria neincetata.