Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha
Cred ca e o problema legata de limba vorbita. Mie mi se pare normal sa ascult Sf. Liturghie in limba romana, caci de 21 de ani in romana o ascult. Rusii au bisericile lor si o asculta in rusa; doar o parte din predica e tinuta in lba engleza si cateva rugaciuni, f putine. Deci nu e vorba de conflicte, ura, etc. Aici nu exista o BO la care sa aiba acces, vorbesc ca intelegere a limbii vorbite, toti ortodocsii, indiferent de limba materna.
|
Daca ar fi vorba numai de limba ar fi poate mai de inteles anumite actiuni.
Insa parohiile de care e vorba (cele de la Düsseldorf, dar mai sunt si altele; eu vorbesc numai despre ceea ce stiu sigur) au fost trecute la o mitropolie care tine de Bucuresti desi aveau slujba in romana, bine merci. Nu o aveau in greaca, desi tineau de Constantinopol.
Vreau sa precizez ca atunci cand tineau de vreo biserica necanonica (rusii din exil de ex., pe atunci necanonici) este de inteles sa se vrea reintrarea intr-una canonica, dar altfel NU.
De asemenea, unele parohii care folosesc slavona si tineau de Constantinopol au fost si sunt luate (prin metode incorecte) de Moscova, sub pretextul intoarcerii in 'Biserica mama'. (De cand exista la noi si 'Biserici matusi'??)
Sunt lucruri grave.. lucruri care dezbina Biserica. Sa ne rugam pentru rezolvarea lor, mai bine.