View Single Post
Vechi 11.06.2009, 16:06:45
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit ba da, ecumenie!

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Razvan: ecumenie, in loc de ecumenism, pentru atenuarea sensului... si slabirea vigilentei. De fapt e vorba de dragostea de aproapele, nu de ecumensim. Colegele noastre confunda...
Fiind vorba de dragostea de aproapele, suntem cu totii de acord; ecumenismul se ocupa cu totul alt ceva...
Eu zic ca exista ecumenie si nu exista ecumenism decat in imaginatia voastra. Si a unor marginali poate, dintre ortodocsi, asemanatori cu cei care au semnat la Ferare -Florenta dar pe urma tot nu i-a acceptat nimeni. N-o sa se mai intample asta acum, nu sunt semne palpabile.

Eu ecumenie am sa-i spun de acum, puteti sa protestati cat vreti.
Uitasem sa ma adaug la etimologie rima cu 'omenie' pe care a descoperit-o andreicozia.

Am constatat si ca unii vorbesc mai mult de secte cand vorbesc de alte confesiuni. De exemplu, draga Anita, pot fi partial de acord cu ce scriai mai sus, ca nu este bine pentru oricine sa aiba reatii prea stranse cu sectanti prozeliti. Dar cu catolici si protestanti obisnuiti, e totusi altceva.
Si oricum, eu nu zic sa ne avantam fiecare in ecumenia organizata, ci sa ii lasam pe cei abilitati si cunoscatori sa o faca, fara sa strigam mereu 'tradare' si 'panerezie'.

As mai avea ceva de adaugat, Anita: totusi, ce spui tu despre tarile majoritar ortodoxe nu se mai potriveste in zilele noastre. Uite-te tu la colegii si cunostiintele tale, cati sunt ortodocsi practicanti convinsi si stiutori? Si dintre ortodocsii care merg la biserica, cati au idei superstitioanse si nu stiu nici catehismul de baza? Oricum, orice am face, intram in contact cu oameni cu alte convingeri ca cele ortodoxe. Nu mai putem trai numai 'intre ai nostri', sa ne ferim de ispite adica. Trebuie sa ne educam sa raspundem la ele, sa avem o credinta tare si cunoscatoare.