View Single Post
Vechi 11.06.2009, 15:49:48
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit ecumenie

Citat:
În prealabil postat de razvan_m Vezi mesajul
Ptr. Fani: daca la mine, cum ai observat cuvantul cheie pe care il folosesc este "a pune piciorul in prag" dar numai pentru subiecte cu aspect religios [ca in rest n-am cum si nu-mi vine sa pun piciorul in prag, atunci la tine, cuvintele-cheie sunt "ecumenism / ecumenie".

De unde ai mai scos cuvantul "ecumenie", din ce etimologie provine?
daca tot putem schimba dupa cum vrem noi terminatiile unor cuvinte, atunci din "patriotism" sa facem "patri[h]otie" din "globalism" spune, te rog, cam ce alt cuvant ar putea fi inventat, evident, cu terminatia modificata , eventual "globalitie" sau "globalotie".
Vezi cat de haios pot suna anumite cuvinte daca vrem cu orice pret sa "actionam" asupra terminatiilor lor?
Sau din "nazism", "nazitie" ori ce altceva?!...
Hai, ca m-ai facut sa rad!! :-D

Da, suna haios, si de ce nu? Eu sunt pentru ras, mai descreteste incrancenarea razboinica de pe aici.

Dar despre ecumenie am spus, cand l-am creat, ca asa cum se spune ortodoxie si nu ortodoxism, sa spunem ecumenie si nu ecumenism. Si ca m-am luat si dupa cuvantul german Ökumäne.

Imi place sa creez cuvinte. Cele pe care le propui tu suna haios dar daca le dai uns sens - cine stie, poate sa mearga. Asa au aparut multe cuvinte, printr-o inventie care a prins. Cel putin in limba culta. Multe curvinte nu existau inainte de revolutie si acum exista - cineva le-a 'inventat' la un moment dat si daca era lipsa in vocabular, au prins. Lmba hotaraste pana la urma.
Oricum, nu pretind sa-l introduca in DEX. :-) Il propun pentru uzul intern pe forum.