Eu am o problema cu violenta din Evul Mediu facuta de biserica catolica in numele lui Iisus. Nu prea inteleg cum poti face violenta in numele lui Iisus!
Ei de fapt se conduceau dupa VT, vezi Ilie si alti prooroci. De exemplu aplicau moartea pt vrajitori luata din VT, moartea paganilor iarasi din VT.
Eu credeam ca o lege noua o abroga pe cea veche...
Iar daca nu o abroga de ce nu se spune explicit in NT despre acest lucru?
Practic Iisus Hristos spune "Iubeste-ti (chiar si) dusmanii" - adica o dragoste neintinata de nici un fel de emotii, factori etc care ar putea schimba ecuatia. Dragoste neconditionata!
Biserica crestina inseamna dupa legea lui Hristos, Christ-christian, si totusi cand ne convine brusc ne erijam de Vechiul Testament! Daca avem o tara pagana vecina si le vrem pamantul, ne ducem si-i omoram pentru ca ne putem erija oricand dupa VT in mari credinciosi. De fapt acest mod de a trata lucrurile este exact ce fac fundamentalistii musulmani! Pentru ei noi suntem pagani!
Dupa parerea mea nici eu nici voi nu avem caderea de a discuta astfel de subiecte. Cred ca este unul dintre cele mai spinoase, complicate, complexe subiecte! Nu cred ca vre-un creier de om va ajunge vreodata la o concluzie corecta in aceasta tema.
Mie unul imi suna mai frumos Noul Testament!
Cert este ca daca ne conduceam in ultimii 2000 de ani dupa NT lumea era diferita acum. Nu stiu cum era dar in mod cert era diferita!
P.S. Uneori cred ca daca primii papi respectau invatatura lui Iisus Hristos astazi nici macar nu aveam islamul pt ca nu avea de ce sa apara! Ce au vazut popoarele pagane au fost cruciatii care au trecut prin sabie o gramada de lume(in numele lui Iisus, atentie!) si o papalitate care le permitea orice numai sa umple si ei cuferele!
Ce vedeau paganii era avaritie si violenta in numele acestei religii necunoscute lor! Ce mai mod de a-i atrage si pe ei! Probabil gresesc, uneori nu mai stiu nici eu ce sa mai zic...