View Single Post
  #283  
Vechi 11.06.2009, 00:59:49
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Adesea Vladica spunea: [COLOR=#ff0000]„Suferintele generatiei ce vine au fost aruncate cu zeci de ani īn urma peste acei oameni”.[/COLOR] Spunānd aceste, el īi avea īn vedere atāt pe Noii Mucenici si Marturisitori din vremea Revolutiei (1917) cāt si pe cei din timpul prigoanei comuniste. Aceasta jertfa ne-a eliberat pentru putin timp din suferintele exterioare pentru ca ei le-au luat asupra lor. Ei pentru noi au suferit, iar Domnul se īndura de noi pentru sāngele lor varsat. Crestinii de acum au doar suferinte launtrice. Si īmpotriva acestor suferinte si boli ale noastre nu exista decāt un singur leac: [COLOR=#000000]acela de a te lupta cu tine īnsuti.[/COLOR][COLOR=#000080] De te vei īnvinge pe tine si te vei ridica la rugaciune, atunci Domnul īti va da tarie si putere si nu vei fi biruit de vrajmasi. Dar daca īti va fi mila de tine, atunci vrajmasul te va doborī de tot si īti va fi foarte greu sa te ridici.[/COLOR]
* * *
Multi din timpurile de astazi cred ca vremea nevointelor ascetice deja a trecut si ca Vladica
Antonie nu este decāt o exceptie. Dar viata lui plina de nevointe este o mustrare vie pentru noi cei putin credinciosi si nepasatori. Caci si īn vremea noastra se poate trai īn nevointe, slujindu-L pe Dumnezeu din toate puterile si iubindu-L din tot sufletul. Adesea, Vladica aducea drept exemplu viata Sfāntului Ioan de Kronstadt. El se īntrista foarte mult de starea monahismului contemporan īn care nu vedea o adevarata viata duhovniceasca. Spunea: „Peste tot - zicea el - [COLOR=#000000] [/COLOR][COLOR=#000000]numai aparente: [/COLOR]se īmpodobesc, se īmbuiba, iar ostenelile si rugaciunea lipsesc”. Vladica avea vārsta de peste 80 de ani si tot mergea sa-i cerceteze pe fiii sai duhovnicesti, iar atunci cānd ei īl sfatuiau sa conteneasca calatoriile, el le spunea: „Maica Domnului nu ma binecuvinteaza sa stau pe loc, ci īmi porunceste sa merg si sa pastoresc turma”.
(din: Vladica Antonie Marturisitorul, Calea rugaciunii launtrice. Manualul isihiei, Editura Bunavestire, Galati, 2003, reprodus in: Profetii si marturii crestine pentru vremea de acum. Antologie de texte de la Sfintii Parinti si autori contemporani, Editura Cartea Ortodoxa, Alexandria, 2008).


Mi-au placut aceste randuri si le-am postat in speranta ca vor fi de ajutor in aceasta discutie. Desigur, lupta cu noi insine este cea mai grea, apoi, lupta pentru apararea valorilor in care credem. Iar daca pentru apararea acestor valori mai si suferim, trebuie sa ne gandim ca altii au suferit mai mult si sa multumim lui Dumnezeu pentru toate.



Intr-o astfel de discutie nu poti sa te astepti sa te aprobe cineva care sustine idei contrarii. Iar daca te mai jigneste, nu-i nimic. Te mangaie Dumnezeu. Iata ca nici noi insine nu avem voie sa fim ingaduitori cu pacatele noastre. Iar daca ne iubim aproapele mai incercam fie si mai stangaci, sa-l ajutam, totusi.


Reply With Quote