Citat:
În prealabil postat de Noesisaa
Nu vreau sa te contrazic, este absolut normal sa existe diferende intre oameni, si de multe ori ele nu exclud dragostea. Pe de alta parte, dragostea crestineasca nu ajuta doar cand esti la ananghie, ci tot timpul, si in special fara motiv.
Sigur, dar nu stiu cum poti sa il iubesti pe Dumnezeu fara sa iubesti pe aproapele. Nu cred ca exista o ordine, ambele iubiri trebuie sa existe concomitent. Dragoste de semeni poti sa vezi si la atei, dar dragoste de Dumnezeu nu ar trebui sa existe fara dragoste de aproapele.
In fine sa trecem de asta. Nu ne-ai spus ce crezi acum despre Steinhardt dupa ce ai citit ce am transcris eu si Fani.
|
Noesis, ma minunez cum rastalmacesti spusele mele. Am spus eu ca Il poti iubi numai pe Dumnezeu, fara sa-ti iubesti aproapele?!?
Ia sa vedem ce scrie in Evanghelii:
Matei 22.37. El i-a răspuns: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău.
38. Aceasta este marea și întâia poruncă.
39. Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.
Sfânta Evanghelie după Marcu
Cap. 12
30. Și: "Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta". Aceasta este cea dintâi poruncă.
31. Iar a doua este aceasta: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti". Mai mare decat acestea nu este alta porunca.
Exista deci o ordine.
Intr-adevar, nu putem sa spunem ca Il iubim pe Dumnezeu, pe Care nu L-am vazut, daca nu-i iubim pe oameni; dar dragostea pentru Dumnezeu trebuie sa primeze.
Domnul ne si explica in ce consta dragostea fata de aproapele: daca ii e foame, sa ii dai sa manance; daca ii e sete, sa ii dai sa bea; daca e dezbracat, sa ii dai de imbracat. De aceea am zis, ca daca ai fi la anaghie te-as ajuta. Asta inseamna ca m-as purta omeneste cu tine, indiferent de situatie.
Ceea ce ma intriga pe mine este, ca atunci cand nu sunteti de acord cu o idee a unui om, il acuzati de lipsa de dragoste, desi nici nu-l stiti, nu l-ati vazut, nu l-ati intalnit. Pentru a sti cu adevarat cat e de plin sau lipsit de dragoste un om, trebuie sa incercati sa il cunoasteti, dincolo de acea idee care nu va e proprie. La urma urmei si voi va sustineti ideile, dar nimeni nu v-a acuzat de lipsa de dragoste... desi judecati.
Ma intrebi de dragostea de oameni a lui N Steinhardt. Dar cati oameni se ridica la nivelul dragostei lui?!? Cati oameni dintre noi au fost convertiti de Valeriu Gafencu? Cati au suferit ca N. Steinhardt? Cati suntem eruditi ca el?
In loc sa ne asemenam cu N Steinhardt, om de exceptie, intr-o perioada de exceptie, mai bine sa ne vedem de pacatele noastre, pe care le inmultim vazand cu ochi pe acest forum, pentru ca judecam.