View Single Post
  #4  
Vechi 10.06.2009, 20:06:51
mihailt mihailt is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.194
Implicit

Cum acesti teologi care stiu greaca nu au vreme sa publice traducerea mesajului am sa dau aci o traducere,care nu e prea buna.
Dumnezeu mi-ar fi ajutat sa fac o traducere mai buna si ar fi turnat mai mult din harul intelepciunii dar intunecarea mintii mele cu pacatele impiedica aceasta lucrarea a Intelepciunii in mintea mea.

"Ziua mondiala a mediului de astazi este o ocazie si o invitatie pentru toti,indiferent de orientarea religioasa,sa reflectam asupra crizei ecologice.
In zilele noastre,mai mult decat oricand, este o obligatie de necontestat pentru toti sa inteleaga ca grija fata de mediu nu e notiune romantica care ii preocupa numai pe cativa. Criza ecologica si in special realitatea schimbarii climei constituie cea mai mare amenintare pentru orice forma de viata de pe Terra. Mai mult, este o corelatie imediata intre protectia mediului si fiecare aspect al vietii sociale si economice.
Pentru Biserica Ortodoxa din care facem si noi parte protectia mediului ,creatia lui Dumnezeu, este responsabilitatea suprema pentru persoanele umane, mai inainte de orice beneficiu material si financiar pe care (creatia materiala) le-ar putea aduce. Atotputernicul Dumnezeu a dat in dar aceasta foarte frumoasa lume (Geneza 1,26) umanitatii impreuna cu porunca de a o sluji si a o pastra.Inca,corelatia directa a acestei porunci divine pentru protectia creatiei cu fiecare aspect al vietii sociale si economice contemporane in cele din urma imbunatateste efortul global de a controla problema schimbarii climatului prin introducerea efectiva a dimensiunii ecologice in fiecare aspect al vietii.
Odata cu inceperea celui de-al treilea mileniu,problemele de mediu - deja evidente din secolul al XX-lea -au atins o noua intensitate ajugand in prim-planul atentiei zilnice.Dupa invatatura Bisericii crestin ortodoxe , mediul e parte a creatiei lui Dumnezeu si e sacru.De aceea abuzul si distrugerea mediului reprezinta un act profanator si pacatos aratand mandrie dispretuitoare fata de munca lui Dumnezeu Creatorul.Umanitatea este deasemenea parte a creatiei.Natura noastra rationala datorita careia avem si capacitatea de a deosebi intre bine si rau ne aduce certe privilegii odata cu clare responsabilitati.Din nefericire,istoria umanitatii e plina de numeroase exemple de gresita folosire a acestor privilegii,unde utilizarea si conservarea resurselor naturale a fost transformata in abuz irational si adesea in distrugere completa ducand uneori la caderea de civilizatii marete.
Intr-adevar,grija pentru si protectia Creatiei constituie o responsabilitate a fiecaruia la nivel individual si colectiv.Normal,autoritatile politice a fiecarei natiuni au o mai mare resposabilitate de a evalua situatia cu scopul de a propune actiuni,masuri si regulamente care vor convinge comunitatile noastre de ce trebuie facut si aplicat.Inca responsabilitatea fiecaruia este deasemenea imensa in viata persoanala si de familie si deasemenea in rolul fiecaruia ca cetatean activ.
De aceea chemam pe fiecare la o mai intensa perspicatitate duhovniceasca pentru pastrarea in buna functionare a naturii si a intregii creatii pe care Dumnezeu a facut-o cu toata intelepciunea si dragostea.Si de la tronul patriarhal chemam binecuvantarea lui Dumnezeu asupra zilei mondiale a mediului inaltand lauda lui Dumnezeu creatorul a toate caruia i se cuvine toata lauda,cinstea si inchinaciunea."
Reply With Quote