View Single Post
  #45  
Vechi 05.06.2009, 14:48:43
antoniap
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

5. [COLOR=#000000]Atâta vreme cât ereticii continuă să rămână în rătăcire, respingem comuniunea cu ei, și în mod deosebit rugăciunile în comun.[/COLOR]Sfintele Canoane, în întregul lor, interzic nu doar coliturghisirile și rugăciunile în comun în biserici, ci și simplele rugăciuni în comun în spații private[COLOR=#800000].[/COLOR]Poziția severă a Bisericii vis-a-vis de eretici provine dintr-o adevărată iubire și dintr-un sincer interes pentru mântuirea lor și dintr-o grijă pastorală ca nu cumva credincioșii să fie atrași în vreo erezie. [COLOR=#000080]Cine iubește, arată adevărul, nu-l lasă pe celălalt în minciună; altfel, iubirea, concordia și pacea cu el sunt prefăcute și false[/COLOR][COLOR=#000080]. [/COLOR]Există un război bun și o pace rea.[COLOR=#000000]„Căci mai vrednic de laudă este un război decât o pace care desparte de Dumnezeu” -[/COLOR] spune Sfântul Grigorie Teologu. Și Sfântul Ioan Gură de Aur recomandă: [COLOR=#000000]„Dacă vezi că se vatămă buna-cinstire, nu da întâietate împăcării în detrimentul adevărului, ci împotrivește-te cu vitejie până la moarte… netrădând nicidecum adevărul”. Iar în altă parte recomandă accentuând: [/COLOR][COLOR=#000000]„Să nu acceptați nici o dogmă nouă sub pretextul iubirii”[/COLOR]. Această poziție a Părinților și-a însușit-o și marele luptător și mărturisitor al Credinței Ortodoxe înaintea latinilor, Sfântul Marcu al Efesului Evghenicul, care își încheie propria Mărturisire de Credință la Florența prin următoarele cuvinte: „Toți Dascălii Bisericii, toate Sinoadele și toate Dumnezeieștile Scripturi ne sfătuiesc să fugim de cei care cugetă diferit (cu alte credințe) și a sta departe de împărtășirea cu ei. [COLOR=#ff0000]Deci, să disprețuiesc eu toate acestea, și să urmez celor care, sub pretențiozitatea unei păci fabricate, poruncesc unirea?[/COLOR] Celor care au violat sfântul și dumnezeiescul Simbol și Îl introduc pe Fiul ca a doua cauză a Sfântului Duh? Căci pe celelalte ale răutăților le las, avându-le pe cele de acum, din care și numai una ne era nouă de ajuns ca să ne despărțim de ei. Să nu pătimim aceasta vreodată, Mângâietorule Bune, nici astfel însumi să cad în gânduri necuviincioase, ci, având învățătura Ta și a fericiților bărbați cei insuflați de Tine, să adaug către părinții mei, aceasta, dacă nu alta, aducând-o de aici: buna-cinstire[COLOR=#000000][/COLOR].
6. Până la începuturile secolului XX, Biserica a avut în mod ferm și constant o poziție de respingere și de osândire în fața tuturor ereziilor, precum este clar formulată în Sinodiconul Ortodoxiei, care se citește în Duminica Ortodoxiei. Se anatematizează ereziile și ereticii, fiecare în mod particular; iar ca să nu rămână niciuna în afara anatemei, la sfârșit există o anatematismă generală: „Tuturor ereticilor anatema”.
[COLOR=#000080]Din păcate, această poziție unică, fermă și neoscilantă a Bisericii de până la începutul secolului XX a început treptat să fie abandonată, după Enciclica emisă de Patriarhia Ecumenică în 1920 „Către Bisericile lui Hristos de pretutindeni”, care, pentru prima oară, caracterizează în mod oficial ereziile ca biserici, care nu sunt înstrăinate de Biserică, ci sunt casnice (intime) și rude. Recomanda „să se reaprindă și să se întărească înainte de toate iubirea între Biserici, neconsiderându-ne unele pe altele ca străine și ale celorlați, ci rudenii și apropiate (casnice) în Hristos și împreună-moștenitoare și in corpore ale făgăduinței lui Dumnezeu în Hristos“[/COLOR].
[COLOR=#000000]Se deschise deja drumul pentru înfierea, constituirea și dezvoltarea în spațiul Bisericii Ortodoxe a[/COLOR][COLOR=#000000] ereziei Ecumenismului, această panerezie[/COLOR][COLOR=#000000], inițial o invenție protestantă, iar acum avizată și de catolici,[/COLOR] erezie care înfiază și legiferează toate ereziile ca biserici și atacă dogma despre Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică. [COLOR=#800000]Mai mult, a fost dezvoltată, se învață și se impune de către Patriarhi și episcopi o noua dogmă despre Biserică, o nouă eclesiologie. Conform acesteia, nici o Biserică nu este îndreptățită să-și revendice exclusiv pentru ea caracterul de Biserică universală și adevărată. Fiecare este un fragment, o parte, dar nu Biserica întreagă. Toate împreună constituie Biserica.[/COLOR]
Toate hotarele (definițiile) pe care le-au pus Părinții au căzut; nu mai există nici o linie de definire și de demarcație între erezie și Biserică, între adevăr și rătăcire. Și ereziile sunt biserici, și desigur multe, precum cea papală (catolică), se consideră acum ca biserici surori, cărora împreună cu noi Dumnezeu le-a încredințat grija pentru mântuirea oamenilor. Există și în cadrul ereziilor harul Atotsfântului Duh, drept pentru care și botezul lor, precum și toate celelalte taine sunt valide. Toți câți s-au botezat, oricărei erezii ar aparține, sunt mădulare ale trupului lui Hristos, ale Bisericii. [COLOR=#000080]Blestemele și anatemele sinoadelor nu mai sunt valabile și trebuie radiate din cărțile liturgice. Ne-am adăpostit în „Consiliul Mondial al Bisericilor” și ne-am vândut substanțial - și aceasta doar prin aderarea noastră - propria conștiință de sine eclesiologică. Am desființat dogma despre Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică, [/COLOR]dogma despre „un (singur) Domn, o (singură) credință, un (singur) Botez”.
7. [COLOR=#800000] Acest sincretism intercreștin, a fost dezvoltat acum și într-un sincretism interreligios[/COLOR], care pune semnul egal între toate religiile și theosevia, cinstirea de Dumnezeu cea una, de-Dumnezeu-descoperită în Hristos, cunoștința dumnezeiască și viața în Hristos.[COLOR=#800000]Este atacată, în consecință, nu doar dogma despre Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească în relație cu ereziile, ci și dogma de căpetenie despre unica Revelație în lume și unica mântuire a oamenilor prin Iisus Hristos în relație cu religiile lumii. Este cea mai mare rătăcire, cea mai mare erezie din toate veacurile.[/COLOR]
8. [COLOR=#000080]Noi credem și mărturisim că doar în Hristos există posibilitatea mântuirii.[/COLOR] Religiile lumii și ereziile duc la pierzare.[COLOR=#000000]Biserica Ortodoxă nu este doar Biserica adevărată; este Biserica cea Una. Doar ea a rămas fidelă Evangheliei, Sinoadelor și Părinților, și, prin urmare, [/COLOR][COLOR=#000000]doar ea reprezintă adevărata Biserică Universală a lui Hristos.[/COLOR] După Cuviosul Stareț Iustin Popovici, Ecumenismul este numele comun pentru falsele biserici ale Europei Apusene. Numele lor comun este panerezia.
Această panerezie a fost primită de mulți patriarhi, arhiepiscopi, episcopi, clerici, monahi și laici dintre ortodocși.[COLOR=#000080] O învață „cu capul descoperit”, a aplică și o impun în practică, împărtășindu-se în felurite chipuri cu ereticii, prin rugăciuni în comun, schimb de vizite, colaborări pastorale, așezându-se radical pe ei înșiși în afara Bisericii.[/COLOR] Poziția noastră inspirată de hotărârile canonice sinodale și de exemplul Sfinților este evidentă. Fiecare trebuie să-și ia în serios responsabilitățile sale.
9. Desigur că există și responsabilități colective, iar în principal cele ale Ierarhilor și teologilor noștri cu mentalitate ecumenistă în fața pleromei ortodoxe și a turmei lor. Acestora le declarăm întru frica lui Dumnezeu și cu iubire că[COLOR=#000000]această poziție a lor și deschiderile lor în activitățile ecumeniste sunt condamnabile din orice parte am privi,[/COLOR] pentru că:
a) pun la îndoială realmente Credința și Predania noastră ortodox-patristică;
b) seamănă îndoială în inimile turmei și îi clatină pe mulți, conducându-i spre divizare și schismă și
c) atrag o parte a turmei în rătăcire și prin aceasta într-un dezastru duhovnicesc.
Proclamăm, așadar, că din aceste motive,[COLOR=#800000] cei care se mișcă în această iresponsabilitate ecumenistă, oricare ar fi poziția pe care o ocupă în Organismul Ecleziastic, se opun Predaniei Sfinților noștri și, în consecință, sunt în opoziție cu ei.[/COLOR]
[COLOR=#800000]De aceea, poziția lor trebuie osândită și respinsă de către întregul Ierarhilor și al poporului credincios.[/COLOR]
Mărturisirea de credință este semnată de următorii în mod doveditor și verificabil”.
Au semnat-o și o vor semna mult mai mulți: (...)

Sursa: Razboi intru cuvant
Reply With Quote