Toti useri de aici par sa se bazeze puternic pe conceptele de bine si rau, se afunda adanc, ignorand de multe ori ideea de "punct de vedere" sau "perceptie". Eu am sa urc un nivel mai sus de problemele de perceptie a unor notiuni cum ar fi binele si raul, divinitatea, etc. si lansez o provocare pentru oricine poate sa ma contrazica(cu argumentele de rigoare bineinteles)
"Avand in vedere ca existenta noastra se bazeaza strict pe perceptia noastra, este imposibil sa afirmam cu certitudine absoluta ca noi existam."
Pentru a elimina orice neclaritate, fraza sustine urmatoarea idee: noi sustinem ca suntem fiinte reale doar pentru ca noi percepem in acest mod realitatea din jurul nostru. Dar perceptia nu este un lucru sigur, si este condamnata la subiectivitate. O minte antrenata(sau bolnava) poate percepe universul intr-un mod profund diferit...dar nu are neaparat dreptate. La fel orice "adevar" bazat pe perceptie nu este neaparat o realitate, dar nici nu e neaparat un fals.
Provocarea mea este urmatoarea: demonstrati ca putem afirma cu certitudine ca noi, si universul din jurul nostru, intradevar exista.
Chiar daca nu reuseste nimeni(eu pana acum nu am reusit sa infirm aceasta idee),exercitiul de gandire este, in opinia mea, benefic.
(Am mai facut o referire vaga undeva la problema perceptiei, dar am zis sa elaboram)
|