Exista o carte (eu am aflat de ea intamplator pe internet) care se numeste in romaneste "Cele cinci limbaje ale iubirii" si e scrisa de Gary Chapman, care nu este un ortodox, dar citind cartea mi-am dat seama ca are dreptate si se poate aplica in orice fel de iubire si relatie.
In esenta conflictele apar din cauza ca fiecare din noi avem un anumit limbaj al iubirii (ideal, nevoie de viata) si acesta nu este identic sau nu este inteles macar, de cel de langa noi.
De ex. : daca o persoana intr-un cuplu are ca limbaj de iubire (adica ideal): "sa fie asigurat material", iar partenerul il are pe cel de: "sa nu fie singur, sa-l am mereu aproape", vor apare neintelegeri. Fiecare se simte bine in altfel.
Unul vrea sa fie asigurat material, deci va pune accent pe serviciu/cariera si va lipsi mult de acasa, celalalt isi doreste mai putin partea materiala, dar isi doreste ca partenerul sa fie mai mult langa el, acasa.
Ca sa se evite conflictul trebuie gasit un compromis care sa-i multumeasca pe amandoi.
Si tocmai aceste lucruri sunt greu de inteles si aplicat.
Proiectand in planul credintei:
Exista oameni care au ca ideal dogma, studiul, invatatura, teologia acestea fiind mai abstracte (teologi, calugari, duhovnici), oameni care au ca ideal in credinta iubirea de aproape, ajutorarea lui, partea sociala (cei care fac acte de caritate, profesori de religie etc.), oameni care au ca ideal cariera/profesia (preot, episcop, mitropolit etc.), oameni care au ca scop arta in credinta (pictura de icoane, scrisul de lucrari si predici, muzica psaltica), oameni care au ca ideal sa construiasca si sa organizeze (ctitori de biserici, unii preoti, pictori si constructori de biserici).
Toti au ca scop si drum credinta, dar in altfel. Si aici pe forum fiecare din noi are alt mod de ideal in credinta. Si de aceea ne ciocnim si apar conflicte.
Fiecare are puterea lui de intelegere si activitate si limitele lui, fie ca in familie, sau la serviciu, sau in credinta.
Depinde si de trecutul sau, de necazurile prin care trece, de nevoile de moment, de felul omului.
Poti sa ai si doua sau trei idealuri in acelasi timp.
Si in general conflictul si suferinta apare in momentul cand rezervorul fiecaruia ajunge la un nivel minim critic.
La ora asta in lume multi au rezervorul (aproape)gol (unii pentru ca sunt prea singuri,bolnavi etc., altii de saracie) si atunci doresc sa le umple pe acestea. Si daca in schimb vine la ei unul numai cu vorbe si predici (idealul acestuia de credinta si rezervorul lui gol), apare conflictul chiar intre grupuri sociale.
Suferinta si conflictul este cu atat mai mare cu cat rezervorul este mai gol.
Iisus stia ce are nevoie fiecare si asta ii dadea, pe langa lectia teoretica.
Nu stiu daca am fost asa coerenta in explicatie.
|