Argumente pentru dialogul ecumenic? E o discutie interesanta, pacat ca se cam deraiaza de la tema principala
Argumente
1. Facem ce au facut apostolii si sfintii, adica mergem sa propovaduim credinta celor de alte credinte. Oare nu ati citit in Faptele Apostolilor cum Sf. Pavel a intrat in sinagoga, si a vorbit oamenilor despre crestinism? Sfintii Parinti au stat la masa cu cei de alte religii si le vorbeau despre Iisus, vezi cazul Sf Grigorie Taumaturgul. Cand a fost el pus arhiereu, in cetate erau doar 12 cretini. Majoritatea covarsitoare era pagana. La moartea sa mai erau doar 12 pagani. A facut ceeace numim noi azi ecumenism. I-a adus la o masa rotunda si a vorbit cu ei despre crestinism.
2. Ne facem credinta cunoscuta si promovata. Stiti ca sunt oameni din afara Estului Europei care nu au auzit niciodata de Ortodoxie? Noi, a doua religie crestina ca numar de credinciosi, suntem niste necunoscuti pentru straini. Noi, care stim ca detinem adevarul, ne tinem credinta ascunsa in loc sa o strigam in gura mare. Am intalnit si eu astfel de cazuri, prin discutiile mele pe internet cu straini. Habar nu aveau ce e ortodoxia.
3. invatam sa nu uram oamenii ci ceeace gandesc ei. Nu il uram pe eretic (asa cum fac azi stilistii, ,,ultra-corecti", fariseii moderni), ci uram erezia. Invatam sa avem dragoste si nu fanatism si ura.
Stilistii nu stiu decat sa jicneasca, sa urasca. In mesajele lor nu vezi deloc blandete ci ura si dispret. Unesc omul cu pacatul, ceeace nu e bine. Pacatul trebuie urat, indepartat, nu omul. Astfel se aseamana cu fariseul din ,,Pilda Vamesului si Fariseului". Fariseul inganfat, fanatic, care se uita la litera legii si nu gandea legea in duhul ei. Il uraste pe vames si pe ,,ceilalti oameni", el e mai diferit, nu e pacatos ca ei. Posteste, tine legea, da zeciuiala. Arogant si mandru. Ce spune, iti multumesc Doamne ca nu sunt ca ceilalti oameni. Trebuie sa ne ferim de fariseii fanatici din ziua de azi. Cei mai multi ii intalnesti la stilisi.
Oare nu stiti pilda Samariteanului Milostiv? Doi oameni cu religii diferite. Unul samaritean si celalalt iudeu. Samariteanul il ajuta pe iudeu cu dragoste umana, nu s-a uitat la el ca e iudeu. Probabil ca iudeul daca era constient l-ar fi jicnit pe ajutatorul sau. L-ar fi hulit. Probabil ar fi preferat sa moara acolo pe drum, decat sa fie ajutat de unul de alta religie. Cel de alta religie-samariteanul- nu numai ca il duce la o casa de oaspeti pe animalul sau, dar mai si cheltuieste pentru el. Ce spune Hristos la sfarsit? Mergi si fa si tu asemenea. Iata cum ne spune Hristos sa comunicam si sa conlucram cu cei de alte religii.
A fost acum cateva saptamani Duminica Samaritencei. Oare Hristos nu a vorbit cu samariteanca? Oare i-a spus ca e eretica, sau a urat-o? Nu a fost bland cu ea? Acesta e ecumenismul cel bun. De conlucrare. Iata ca Hristos cere apa de la cineva de alta religie. Cat de urati erau samaritenii de catre iudei? Iar Hristos spune: NU!
Nu trebuie sa ne izolam credinta ci sa o stribam cu bucurie. Trebuie ca ortodoxia sa iasa din izolarea la care a fost fortata ocupatiile straine, care erau in mare parte de credinta mahomedana. Trebuie sa facem misionarism, sa atragem atentia asupra credintei celei adevarate, iar asta nu cu ura si dispret, vorbe de jicnire si fanatism, ci cu dragoste si blandete, asa cum Hristos a vorbit cu femeia samariteanca. Roadele le stiti si voi. Ea si fii ei poarta cununa muceniceasca, pentru blandetea Mantuitorului.
|