Citat:
În prealabil postat de kosmy022
Fani, regulile in Biserica sunt pt toata lumea. Acolo unde ele nu pot fi aplicate, in cazurile descrise de tine mai sus, duhovnicul stabileste altele.Insa doar el.
Zicea un parinte cunoscut ca pt niste oameni casatoriti in care unul din ei era plecat la munca in Italia, el le-a dat voie la impreunare chiar si in post. Se vedeau ff rar, asa ca le-a dat voie. Astea sunt pogoraminte in care se tine seama de neputinta umana, dar nu-s reguli. In situatiile normale trebuie sa se tina seama de reguli.
|
Se poate spune, poate, ca regulile sunt date ca ORIENTARE pt toata lumea. Ca idee. Ca pavaza impotriva luarii razna, ca sa invatam sa ne mai si infranam de la cele bune, cum ne infranam si de la mancare din cand in cand. Dar nu ca legi. La fel si cu postul. Daca nu ar fi reguli de post omul fiind om, nu am mai posti de loc (asa s-a pierdut postul in occident de la Vatican 2). Insa sa nu facem din post o lege, un stalp, ca la musulmani.
Iar relatia trupeasca e mult mai profunda si delicata ca mancarea, deci...
Iar in ceea ce priveste duhovnicul, eu cred ca in chestiile astea care privesc viata intima a cuplului fiecare poate hotari si singur (mai bine zis, in doi) dupa raspunderea si constiinta pe care i-a dat-o Dumnezeu, si mai ales dupa dragostea pe care si-o poarta unul altuia. Duhovnicul n-are ce cauta in dormitor (cum spunea patriarhul Athenagoras) - decat daca vrem noi sa ii cerem sfatul, sau daca avem un pacat in domeniul asta de marturisit.
Multi duhovnici nici nu interaba astfel de lucruri.
Relatia trupeasca dintre soti este un lucru tainic, frumos, si mi se pare ca toate vorbele astea de aici parca o demistifica. Sunt de acord cu tine, naephius.