View Single Post
Vechi 25.05.2009, 13:47:50
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Dupa parerea mea, crestinismul, religia in general, nu are nici o baza in a-si asuma exclusivitatea in dreptul de a da legi morale.
Morala crestina nu e cu nimic mai presus de morala musulmana sau atee.
Toate sistemele morale sint in schimbare si reflecta viziunea despre lume a unui grup social.
Dar morala atee are un atu: poate fi un numitor comun pentru toate celelalte, in primul rind pentru ca aceasta se bazeaza pe cauzele naturale pentru care a aparut morala si altruismul reciproc.
Bineinteles, doar pentru religiile care isi doresc ca lucrurile sa mearga mai bine pe lumea aceasta.
Nici nu isi asuma vreo exclusivitate, realitatea arata ca exista nenumarate sisteme morale a caror existenta nu poate fi ignorata asa cum nu poti ignora faptul ca exista si oameni de culoare, de alte religii, atei, etc.

Sistemul "moral" ateu este doar un sistem printre altele cu justificarea lui, care dupa parerea mea este cam slaba si ipocrita.

"cauzele naturale pentru care a aparut morala" -> sunt curios care sunt astea din punct de vedere ateu.

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Ateismul nu are o morala dezinteresata. Morala ateista este bazata pe interesul citor mai multi, este bazata pe altruismul reciproc.
Eu pe tine te-am inteles ca ortodoxismul nu are un set de legi morale, dar nu cred ca parerea ta este impartasita de multi dintre ortodocsi.
Poate nu am inteles eu bine, dar ortodoxismul nu isi spune parerea despre avort, homosexualism, despre cum sa ne comportam in societate etc?
Interesul reciproc este "cauza naturala"? Ei bine, cine iti garanteaza tie ateului ca daca azi vei ajuta un alt ateu maine va face acest lucru?
Nimeni, deoarece acest cod moral are la baza o presupunere si nimic mai mult.
Si atunci de ce o faci? Pentru ca ti-e teama ca n-ai putea fi ajutat la randul tau cand ai nevoie?

Daca frica este baza sistemului moral ateu, trebuie sa recunosc ca este un sistem foarte amuzant si nu poate functiona decat cu fricosi, ceea ce sa recunoastem, nu se intampla intotdeuna sau mai bine zis nu se intampla mai deloc.
Reply With Quote