Citat:
Īn prealabil postat de Fani71
Este adevarat. Am citit mai multe in directia asta, si de asta nu le pot scoate asa repede. Din pacate multe din cartile mele de teologie sunt si in franceza.
Ai vazut ca pana la urma citatele despre asazisa necuratie a femeii le-am gasit (sa le recopiez aici?). Uite, asta ar fi si el un exemplu bun de cum vedeau marii sfinti lucrurile astea, insa parintele Cleopa le indeamna cu asprime pe femeile la ciclu nu numai sa nu se impartaseasca, dar nici sa nu intre in biserica, ba chiar sa iasa daca le vine ciclul in timp ce stau la slujba! (parintele Cleopa a avut calitati multe, ma depaseste cu mult, si nu o sa-l judec eu; insa il consider prea aspru la multe; Poate pentru unii merge, nu zic, dar nu pentru tanarul orasean din zilele noastre; ori si el il cauta pe Dumnezeu de acolo de unde este).
|
Da, Fani, noi poate nu-l putem intelege pe Pr. Cleopa, om cu vedere inainte; de aceea ni se pare aspru, cand de fapt este doar just. A si spus, ca dupa moartea lui vor fi numai "ziduri varuite"; deci harul e in scadere din cauza pacatelor noastre, dar si in crestere la cei cu smerenie.
Despre necuratia femeii nu mai putem scrie, caci s-a inchis topicul, cred. Personal nu am probleme a intelege motivul pentru care trebuie respectate asemenea lucruri. Daca mi se zice NU, atunci e NU. De ce sa-L supar pe Dumnezeu?!?
Dar oare daca iti vine ciclul in timpul slujbei, nu-ti vine sa iesi si sa te duci acasa? Mi se pare normal; nici nu trebuie sa vina Pr. Cleopa sa-mi spuna acest lucru.
Personal nu cred ca necuratia tine de igiena, ci de emanatia corpului. Cel putin asa inteleg eu problema.
Poate ca asprimea e necesara, avand in vedere ca noi nu prea ascutam si facem numai voia noastra. Parintele a spus cuvant raspicat, doar, doar,facem si noi ce trebuie. Ne vine greu sa facem ascultare, caci inca nu ne-am imblanzit; avem inca tendinta de a ne impotrivi, invocand un motiv f puternic : Ca asa vreau eu!
Dar in final trebuie sa ne smerim, daca nu vrem sa suferim durerile iadului.