Citat:
În prealabil postat de florinbrasov0
Trebue constientizate fiecare in parte. Dupa ce ne pare rau pentru fiecare in parte, eu cred ca dupa aceea trebue sa le marturisim. Ca e simplu sa mergem sa spovedanie si sa zicem 'Am calcat cele 10 porunci ' .Sau te intreaba parintele: 'Ce pacate ai facut?' 'Toate pacatele' 'Bine. Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, cu harul si cu indurarile...'
Daca nu ne facem examenul de constiinta degeaba mergem si insiruim o lista de pacate. Ca in cazul asta e mai simplu sa le scrii pe o foaie si te duci si iti pune parintele stampila si semneazi, apoi gata ai pacatele dezlegate.
Am facut aceste exagerari ca sa intelegem importanta pocaintei la marturisirea in fata duhovnicului.
|
Exact ! Mărturisirea formală , fără o analiză prealabilă și fără regretul celor săvârșite, nu prea îi văd rostul. Doar pentru a contabiliza , așa de dragul unei statistici, Sf. Spovedanie e scoasă din Taina ei. Orice Sfântă Taină, cere din partea noastră o pregătire, o evaluare, o curățire, o detașare de cele lumești. Doar bifând un păcat sau altul mărturisit, nu duce la o îndreptare reală a noastră , ci la o perpetuă repetare a celor greșite.