Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Tot în ziua de 21 mai, Biserica Ortodoxă a rânduit prăznuirea tuturor mamelor creștine care prin lege divină au îndatorirea de a-și îndruma copiii, încă din fragedă vârstă, pe calea educației creștine, adică a cunoașterii adevărului etern, supunere față de Dumnezeu, iubirea aproapelui, dragostea de neam și țară, dar mai ales de a fi gata oricând să-L apere pe Iisus Domnul, cel ce ne-a arătat nouă , oamenilor "Calea adevărul și viața".
<< Va urma>>
|
De la începutul veacurilor femeia a fost și a rămas singurul și cel mai valabil pedagog, al copiilor ei. Fără a fi nevoie să cunoască teoriile pedagoiei moderne, femeia din instict divin și-a crescut copiii, dezvoltând în cugetele lor, toate datoriile lor către viață, raportul dintre copii și părinți, frați și toți oamenii din societate. Mamele sunt călăuzite în viața lor de o singură lege, aceea a afectivității și de acee ele uzează ca element pedagogic , valabil pentru eternitate, dragostea.
Dragostea ei pentru copii, dragostea față de cămin și de neam respectul pentru strămoși și mai ales dragostea față de Dumnezeu. Un mare invățat și istoric român, Vasile Pârvan, scrie că : "forța spirituală a unui popor , a unui neam, se cunoaște și se afirmă numai după valoarea morală a femeilor, a mamelor. Căci așa cum este femeia, așa cum sunt mamele, așa vor fi copii, așa vor fi oamenii de mâine și neamul întreg. Copiii de azi vor ajunge oamenii de mâine, căci ei vor fi chemați să ia locul părinților și răspunderea de a conduce societatea și vor deschide orizontul generațiilor viitoare". Un Sfânt Părinte spunea la adresa mamei creștine , că ea " va legăna la sânul ei pe viitorii fii ai bisericii ", apărătorii moralei superioare. Așa a înțeles pe vremuri, să-și facă datoria ei de mamă , Sfânta Elena, mama Impăratului Constantin, aceea care a dăruit omenirii pe cel mai credincios apărător al lui Hristos, și a vegheat asupra lui până la adânci bătrânețe, rugându-se permanent lui Dumnezeu ca să-l călăuzească neabătut pe căile luminii.