View Single Post
Vechi 15.05.2009, 09:25:10
eduardd
Guest

Implicit Despre occidentul sinucigas

Un articol foarte bun. Merita citit!

[COLOR=Red]Ortodoxia americană sau mărturia adevărului[/COLOR]

Întorcându-mă la închisoare pentru că m-ați întrebat; după prima închisoare am venit și m-am călugărit. În a doua închisoare am făcut aventura asta a descoperirii centrului ăsta, al centrului religios din om, unde trebuie să îndreptăm toate rugăciunile noastre. Există un cuvânt al Sfântului Serafim de Sarov care spune: „ieșirea din tine este ieșirea din Paradis”. Noi acolo în America, ca ortodocși, avem această misiune: să schimbăm direcțiunea cunoașterii pentru că Apusul, cultura apuseană din care face parte și America, are o cultură cosmologică: ei se duc în spațiul extraterestru, explorează universul din afară de ei. Ortodoxia, și rostul ei, este ca să întoarcă atenția omului că mai există o dimensiune. Nu disprețuim cunoașterea cosmologică, cunoașterea din afară de noi, pentru că întrânsa sunt amprentele lui Dumnezeu ca și Creator, dar pentru a ne cunoaște pe noi și pe Dumnezeu trebuie să ne întoarcem înăuntru, și cunoașterea lui Dumnezeu este o experiență personală. Pe Dumnezeu nu Îl poți cunoaște fără să te cunoști pe tine. Dacă începi să te cunoști „cine ești tu, cine sunt eu”, îți dai seama, Îl descoperi pe Dumnezeu întotdeauna, pentru că „omul este icoana lui Dumnezeu”. După cum știți El a zis: „să-l facem pe om după chipul și după asemănarea Noastră”. Omul modern n-are timp să se cunoască pe sine pentru că este prea ocupat cu cunoașterea în afară de sine. Iar din punctul de vedere al vieții morale, și tineretul mai ales nu poate suporta aventura intrării în sine și ca un fel de scăpare („escape” noi îi spunem) cultivă lucrurile zgomotoase, adică, așa cum este în Apus vorbesc...Poate că și aici în România acuma, ceea ce nu aș dori să se întâmple într-o țară ortodoxă: muzică de-asta, nu rock, rock-ul e clasic acuma, mai nebună muzică există decât atât; se duc la concerte în care se zgârie pe față, plâng, își rup hainele, concerte care te demonizează.
Nu poate un tânăr în America să stea singur pe o bancă 2 ore. Ce tragedie este! Și vă dau un exemplu: noi avem niște tabere de copii vara, tabere religioase le spuneți dumneavoastră aici, îi aducem să învețe religie. Pentru că în America nu se predă religie în școlile publice. Niciodată nu s-a predat. Nu pentru că americanul nu este religios sau este împotriva bisericii, americanul poate nici n-are noțiunea de biserică pentru că acolo sunt 1200 de secte și atunci nu știi ce fel de religie să predai în scoală. Și statul, care de fapt e respectuos față de biserică: nu plătim taxe, nu plătim pe proprietăți, pe nimic, a refuzat să introducă religia în școală pentru că nu știe ce fel de religie să predea. Așadar, revenind, aveam o tabără de copii și era o fetiță care avea 2 radiouri: unul în dreapta, altul în stânga, și cu 2 căști, una în urechea stângă alta în cea dreaptă, probabil că erau 2 programe: unul de sport și unul de muzică din asta, și eu i-am spus: „shut it off”-„închide-le!”. Și știți ce mi-a spus? „Părinte, dacă eu le închid, înnebunesc!”. Ce tragedie la o fetiță de 14 ani să spună lucrul ăsta. „Dar tu nu poți să stai pe banca aia? Stai 1 oră acolo!”. „Dar ce să fac?”. „Nu faci nimic; stai și taci; poate Dumnezeu vrea să-ți vorbească ceva!”.
Vedeți ăsta este rolul Ortodoxiei în cultura apuseană. Nu să ne cunoască lumea. Noi de multe ori suntem mândri, avem creștini în Franța, în Germania, în America. Ei și ce?! Nu pentru asta Dumnezeu ne-a trimis acolo, nu să facem bani; ne-a trimis acolo să deschidem porțile unei cunoașteri adevărate să deschidem porțile Bisericii pentru că ei nu au Biserică. Sfintele Taine nu există la protestanți. Nu există în lumea protestantă. Cei care vin la Ortodoxie în America (și sunt foarte mulți care vin), parohii întregi de baptiști, mai ales cei din Sud, ei caută Biserica. Și citesc, pentru că majoritatea celor care se fac ortodocși sunt intelectuali în America, citesc, și-au găsit în Constituțiile Apostolice și la Sf. Iustin Martirul, în Apologii, descrierea Sfintei Liturghii, despre Taine și se întreabă: „ dar când au dispărut Astea de la noi?”; „suntem noi în Biserică sau nu suntem în Biserică?”. Și încep să caute Biserica! Interesant că nu se duc la catolici. Pentru că catolicii sunt foarte liberali, să știți. Mai ales după Sinodul al II-lea de la Vatican au reformat Liturghia, au introdus jazz-band în biserică, chitare electrice pentru că ei vor să aducă tineretul în biserică. Tineretul e mult mai înțelept. Tineretul nu se duce. Au pierdut tineretul, vocațiile toate, pentru că atunci când intri într-o biserică chiar un tânăr vrea să vadă ceva diferit decât pe bulevard. Ortodoxia dimpotrivă vrea să impună ritmul din biserică care este ritmul normal al omului: vezi pe preot ridicând mâinile în sus, pe diacon pășind într-un anumit ritm, cădind biserica. Ăsta e ritmul nostru uman, normal. Pe acesta Ortodoxia vrea să îl impună și pe stradă, nu să aducă strada în biserică, cum se întamplă în biserica romano-catolică.

Tragedia Occidentului

De aceea spun despre tineretul de acolo și despre noi toți care ne ocupăm de ei, dorința noastră este, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca să schimbăm direcția cunoașterii, să schimbăm așa numita filosofie apuseană, umanismul și relativismul, care este bazată pe om, nu pe Dumnezeu. Nu se predau în școli valori absolute: ce e bine astăzi, mâine poate fi rău/ ce e rău astăzi, mîine poate fi bine; totul este relativ. Dacă Familia și Biserica nu le dau valori absolute, școala nu le dă! Toată filosofia în școală este bazată pe evoluționism, care de fapt nu este o știință, ci este o filosofie, bazată pe materialismul filosofic al sec. al XVIII-lea. Vă spun un lucru: dacă noi nu venim de nicăierea, cum se învață în general în școlile din Apus, și nu ne ducem nicăieri, tânărul la 14-15 ani spune: „dar nu merită să trăiești”; „adică cum: eu nu vin de nicăieri, nu mă duc nicăieri; de ce să trăiesc să mă îmbolnăvesc de cancer, de ce să plătesc taxe la guvern, de ce să nu mă sinucid?!!”. Și sunt sinucideri multe. Ați auzit de prin ziare ce s-a întâmplat la Columbine College? E un liceu american și acolo era o listă pe care elevii o păstrau și pe care notaseră cum să se sinucidă pe rând... Și unul dintre ei a vrut să facă un act de „caritate” și să-i omoare el, a omorât și studenții din bibliotecă. De ce? Eu nu-i acuz. Eu acuz sistemul. Pentru că sistemul acesta evoluționist, care ei spun că e științific, dar nu este experimentat în laborator, este numai o filosofie. De ce să nu admiți și a doua filosofie despre Creație și despre Univers, și despre studiul naturii decât numai aceea?! Pentru că, n-avem timp acuma să vorbim, există acum în America o mare opoziție împotriva lui Darwin, s-au publicat cărți și sunt mari biologi care au demonstrat în laborator că este imposibilă evoluția. Dar s-a creat în tineret un anumit „behaviour”, un comportament cum se spune. Ceea ce urmărim noi ortodocșii este schimbarea acestui comportament și îndreptarea atenției oamenilor spre lucrurile eterne și spre valorile absolute. Cred ca de aia ne-a trimis Dumnezeu în America.
- Părinte, dar cum credeți că pot fi unite aceste 2 preocupări să le spun: o viață care trebuie să se folosească de economia capitalistă, că acum asta este economia de care se folosesc marea majoritate a statelor lumii, și pe de altă parte, preocuparea către o viață interioară care necesită timp și într-un fel necesită liniște.
Reply With Quote