View Single Post
Vechi 15.05.2009, 01:21:27
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Ortodox
Implicit BOSV si ciprianismul...

Am intrebat pentru ca si eu am reserve mari cu privire la apocastaza in Sinodul Ciprianit (vorbim totusi de un sinod traditionalist!). Ei se afla sub anathema celorlalte sinoade traditionaliste (nu cred ca toate au anatemizat, dar sigur exista unanimitate in condamnarea ciprianismului) pentru pozitia lor lipsita de fermitate fata de bisericile ecumeniste. Ciprianismul, in fapt, exprima anacronic pozitia avuta de Biserica in anii de dupa ruperea comuniunii cu ecumenistii la schimbarea calendarului si pina in 1950 cind Ps. Chrysostomos de Fiorina a facut publica pastorala cu privire la Har in bisericile ecumeniste. In conditiile in care implicarea in ecumenism nu s-a diminuat, ci chiar a sporit de-a lungul anilor, la care se adauga ridicarea anatemei asupra bisericii romano-catolice, in 1986 Mitropolitul Ciprian (de Oropos si Fili) se intoarce practic cu eclesiologia la perioda de rezistenta a Bisericii, cind inca nu erau lucrurile foarte clare si chiar se spera ca bisericile ecumeniste vor reveni inapoi la calendarul bisericesc si vor renunta la ecumenism (cu o exceptie: mateitii, care considera ca bisericile ecumeniste au intrat sub anathema in momentul in care au schimbat calendarul pierzind si Harul tot atunci ca si consecinta).

BOSV este in comuniune cu Sinodul in Rezistenta al Mitropolitului Ciprian. Din nevoia de confirmare a consacrarilor de episcopi facute de Ps Galaction de unul singur (acceptate de canon in vreme de persecutie, ceea ce a fost cazul, si inca din plin), sinodul BOSV a intrat in contact cu sinodul fiorinit si, din cite stiu eu, chiar cu Ciprian, pe-atunci arhimandrit fiorinit. Discutiile au durat ceva ani, timp in care s-a produs schisma in sinodul fiorinit, iar Ciprian a ajuns episcop si si-a format propriul sinod in 1986. Motivele pentru care BOSV a ales sa ramina cu Ciprian imi sint complet necunoscute. Unele voci spun ca au facut-o din loialitate (personal, nu-mi prea vine sa cred pentru ca loialitatea impinsa asa departe nu-i o caracteristica romaneasca).

BOSV este ciprianita numai in nume. Tot ceea ce practica mi se pare ortodoxie pura. De aici ar trebui sa intelegi exact de ce au atitudinea pe care o au fata de tainele ecumenistilor si, implicit, con-celebrarea cu preotii ecumenisti. Chiar daca n-o spun direct, concluzia e clara (vezi si website-ul lor).

Dupa capul meu, problema BOSV e mai mult de natura administrativa. Solutia perfecta ar fi ca Sinodul in Rezistenta din Grecia sa renunte la ciprianism, ceea ce ar rezolva si BOSV-ul fara nici un fel de effort.
Reply With Quote