[COLOR=#000080]
Dacă nu corespund manualele cu învățăturile Sfinților Părinți, cu Ortodoxia noastră, ca să o țină la înălțime, atuncea sigur că e primejdie, pentru că cei mai mulți din tinerii cărora le predă o să fie preoți. [/COLOR]Care e adevărul?
El [COLOR=#000080]să țină adevărul Sfinților Părinți și să nu-i fie frică de nimeni, [/COLOR]că Dumnezeu cu dânsul este. Să se laude înaintea întregii omeniri că-i creștin-ortodox și român.
Astea două sunt bunătăți ale poporul român de care nu se poate dezlipi. [COLOR=#ff0000]
Să nu fim lași! Ori ortodox, ori cu Papa! Să nu zicem: „
Eh, sunt creștin-ortodox, dar merge și așa…”,[/COLOR] că atuncea ce ai făcut? Sau îți zice cineva: „
- Hai, măi, tu ești român. - Ce, eu român? Dă-i încolo, că nu-s chiar așa român”.
Atunci înseamnă că ți-ai pierdut omenia. Nu mai ești om. [COLOR=#ff0000]Dacă ți-e rușine să spui întregii omeniri că ești creștin-ortodox și român, atunci ce ești? Ești ca un dobitoc. S-a terminat.[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Ca să te smerești înaintea dușmanilor că nu ești creștin și să te smerești înaintea dușmanilor că nu ești român, e cea mai mare pacoste, cea mai mare cădere, o cădere din care nu te mai poți îndrepta, o cădere din care nu te mai poți scula.[/COLOR][COLOR=#ff0000]
Smerenia e bună, smerita cugetare e bună întotdeauna, dar nu în așa fel ca să ne batjocorească toți și să n-avem noi îndrăzneala aceea ca să spunem că suntem creștin-ortodocși și români. [/COLOR]
E luptă, vezi? De la începutul începuturilor, cei mai mari sfinți și-au vărsat sângele pentru Adevăr. Dacă a zis Sfântul Ștefan, arhidiaconul Ștefan:
„Uite, văz cerurile deschise și pe Fiul Omului stând la dreapta puterii cerești.” Atunci a mărturisit adevărul și atunci l-au omorît cu pietre diavolii de iudei
[COLOR=#000066][1][/COLOR].
Vezi? Trebuie mărturisire. Ești credincios și dacă a venit timpul să mărturisești trebuie să-ți arăți Adevărul, să te lauzi înaintea lui Dumnezeu că „
Da, sunt preot ortodox și așa am învățat!” Cu mitropolitul nu te poți lua la ceartă, dar poți să-i spui: „
Eu așa am învățat, Preasfințite Părinte”...[COLOR=#000080]
Cu diplomație îl poți înfrunta, dar cu diplomație, nu ca să-l înfrunți neînțelepțește, adică cu mânie și duh de răzvrătire. [/COLOR]Să zică așa:
„Uite Sfântul Ioan Damaschin ce spune!”[COLOR=#000066][2][/COLOR] Ei, cum, de-acum să zic că nu-i așa? Atunci ce-am făcut? Atunci suntem fățiș mincinoși.
- Cam peste tot în instituțiile teologice din țară se predă după manuale care nu prea sunt în duhul Sfinților Părinți. Ce să facă profesorii, mai ales cei care-și dau seama că manualele nu respectă învățăturile de credință ortodoxe?
[COLOR=#000080]- Să nu cedeze[/COLOR], căci dacă conștiința te mustră că nu-i bine și vezi destul de clar că nu corespunde Ortodoxiei, și totuși predai cu eresuri, atuncea noi nu suntem luminătorul neamului, nu suntem luminătorul Ortodoxiei, ci suntem distrugătorul Ortodoxiei și al neamului nostru românesc. Că neamul nostru românesc s-a născut deodată ortodox și e dator ca ortodox să moară. Sub nici un motiv să nu accepte ereziile protestanților și ale catolicilor, ale tuturor.
Dar aceștia, fiindcă sunt bogați, mândri, putred de bogați și sunt și mulți, îi câștigă pe preaînalții conducători ai Bisericii de partea lor. Vezi?
[COLOR=#000080]Vasăzică, umblă cu diplomație și te face papistaș.[/COLOR] Ai văzut cum lucrează ispititorul?
Așa-i, au venit timpurile cele de pe urmă. În al VIII-lea veac, după toate sfătuirile Sfinților Părinți, o să vină schimbări mari, mari, mari. Și ce zice în
Sfintele Scripturi:
„Când va veni Mântuitorul pe pământ, oare va mai găsi credință pe pământ?”.
[COLOR=#000080]Vedem cu ochii noștri că an după an apar schimbări, modificări, an după an.[/COLOR] Până în 1924 Ortodoxia era în floare. Bine, au fost eresuri multe în Ortodoxie, dar au făcut soboare Sfinții Părinți, au dat anateme și s-au descurcat. [COLOR=#000080]
Dar din 1924, de când s-au asociat cu calendarul nou, de atuncea vor să se facă prieteni cu Papa, să-i accepte toate ereziile.[/COLOR].. Tulburări mari, tulburări.[
…]
[COLOR=#000080]
Dușmanii Ortodoxiei îi prind întâi pe conducători. [/COLOR]Dacă îi prind pe conducători, tu ce să faci? Faci cum i-a spus necuratul egumenului de la monidriul Faraklou
[COLOR=#000066][3][/COLOR], despre care am zis mai înainte:
„[COLOR=#ff0000]Dacă am pus căpestrele pe conducători, eu îi duc unde vreau și tu vii cu bucurie în urma lor, socotind că mergi bine[/COLOR]“. Că vei zice: „
Episcopul, conducătorul, regele mi-a spus. Apoi el nu știe, că doar e regele nostru? Episcopul ăsta nu știe, că el îi episcopul Bisericii? Ei, ș-atuncea noi ce să facem?” [
…]
[COLOR=#000066][1][/COLOR] După cuvântul Domnului Iisus Hristos către iudei: “
Voi sunteți din tatăl vostru diavolul și poftele tatălui vostru vreți să faceți. […] Cel care este de la Dumnezeu ascultă cuvintele lui Dumnezeu; de aceea voi nu ascultați, pentru că nu sunteți de la Dumnezeu”. (
Ioan 8: 44-47)
[COLOR=#000066][2][/COLOR] Sfântul Ioan Damaschin (+749): „
Auziți popoare, seminții, limbi, bărbați, femei și copii, cei mai mari, cei mai tineri și pruncii, sfântul neam al creștinilor! Dacă cineva va învăța, în afara acestora pe care le-a primit Sfânta Biserică Sobornicească, de la Sfinții Apostoli, de la Părinți și de la Sinoade, să nu-l ascultați, nici să primiți sfatul șarpelui, după cum l-a primit Eva și a cules moarte. Și chiar dacă v-ar învăța un înger sau un împărat în afara acestora pe care le-ați primit, astupați-vă urechile.“
[COLOR=#000066][3][/COLOR] Veche mănăstioară athonită situată nu departe de Chilia “Sfântul Gheorghie” din Colciu, pe teritoriul M-rii Pantocrator, și din care astăzi se mai păstrează doar ruinele. [COLOR=#000080]Într-un manuscris rămas de la
Faraklou este consemnată
vedenia unui fost egumen al monidriului, căruia i s-a arătat una din căpeteniile demonilor dezvăluindu-i că ținta predilectă a ispitelor sale sunt conducătorii religioși și politici ai lumii. [/COLOR]
Extrase din cartea Staretul Dionisie. Duhovnicul de la Sfantul Munte Athos, Ed. Prodromos, 2009