View Single Post
Vechi 12.05.2009, 17:50:32
emanuel2007
Guest

Implicit

[COLOR=#000080]Dacă nu corespund manualele cu învățăturile Sfinți­lor Părinți, cu Ortodoxia noastră, ca să o țină la înălțime, atuncea sigur că e primejdie, pentru că cei mai mulți din ti­nerii cărora le predă o să fie preoți. [/COLOR]Care e adevărul? El [COLOR=#000080]să țină adevărul Sfinților Părinți și să nu-i fie frică de nimeni, [/COLOR]că Dumnezeu cu dânsul este. Să se laude înaintea întregii omeniri că-i creștin-ortodox și român.
Astea două sunt bunătăți ale poporul român de care nu se poate dezlipi. [COLOR=#ff0000]Să nu fim lași! Ori ortodox, ori cu Papa! Să nu zicem: „Eh, sunt creștin-ortodox, dar merge și așa…”,[/COLOR] că atuncea ce ai făcut? Sau îți zice cineva: „- Hai, măi, tu ești român. - Ce, eu român? Dă-i încolo, că nu-s chiar așa român”. Atunci înseamnă că ți-ai pierdut omenia. Nu mai ești om. [COLOR=#ff0000]Dacă ți-e rușine să spui întregii omeniri că ești creș­tin-ortodox și român, atunci ce ești? Ești ca un dobitoc. S-a terminat.[/COLOR]
[COLOR=#ff0000]Ca să te smerești înaintea dușmanilor că nu ești creș­tin și să te smerești înaintea dușmanilor că nu ești român, e cea mai mare pacoste, cea mai mare cădere, o cădere din care nu te mai poți îndrepta, o cădere din care nu te mai poți scula.[/COLOR][COLOR=#ff0000] Smerenia e bună, smerita cugetare e bună întot­deauna, dar nu în așa fel ca să ne batjocorească toți și să n-avem noi îndrăzneala aceea ca să spunem că suntem creștin-ortodocși și români. [/COLOR]
E luptă, vezi? De la începutul începuturilor, cei mai mari sfinți și-au vărsat sângele pentru Adevăr. Dacă a zis Sfântul Ștefan, arhidiaconul Ștefan: „Uite, văz cerurile des­chise și pe Fiul Omului stând la dreapta puterii cerești.” Atunci a mărturisit adevărul și atunci l-au omorît cu pietre diavolii de iudei[COLOR=#000066][1][/COLOR].
Vezi? Trebuie mărturisire. Ești credincios și dacă a venit timpul să mărturisești trebuie să-ți arăți Adevărul, să te lauzi înaintea lui Dumnezeu că „Da, sunt preot ortodox și așa am învățat!” Cu mitropolitul nu te poți lua la ceartă, dar poți să-i spui: „Eu așa am învățat, Preasfințite Pă­rinte”...[COLOR=#000080] Cu diplomație îl poți înfrunta, dar cu diplomație, nu ca să-l înfrunți neînțelepțește, adică cu mânie și duh de răzvrătire. [/COLOR]Să zică așa: „Uite Sfântul Ioan Damaschin ce spune!”[COLOR=#000066][2][/COLOR] Ei, cum, de-acum să zic că nu-i așa? Atunci ce-am făcut? Atunci suntem fățiș mincinoși.
- Cam peste tot în instituțiile teologice din țară se predă după manuale care nu prea sunt în duhul Sfinților Părinți. Ce să facă profesorii, mai ales cei care-și dau seama că manualele nu respectă învățăturile de credință ortodoxe?
[COLOR=#000080]- Să nu cedeze[/COLOR], căci dacă conștiința te mustră că nu-i bine și vezi destul de clar că nu cores­punde Ortodoxiei, și totuși predai cu eresuri, atuncea noi nu suntem luminătorul neamului, nu suntem luminătorul Ortodoxiei, ci suntem distrugătorul Ortodoxiei și al nea­mului nostru românesc. Că neamul nostru românesc s-a născut deodată ortodox și e dator ca ortodox să moară. Sub nici un motiv să nu accepte ereziile protestanților și ale ca­tolicilor, ale tuturor. Dar aceștia, fiindcă sunt bogați, mândri, putred de bogați și sunt și mulți, îi câștigă pe preaînalții conducători ai Bisericii de partea lor. Vezi? [COLOR=#000080]Va­săzică, umblă cu diplomație și te face papistaș.[/COLOR] Ai văzut cum lucrează ispititorul?
Așa-i, au venit timpurile cele de pe urmă. În al VIII-lea veac, după toate sfătuirile Sfinților Părinți, o să vină schimbări mari, mari, mari. Și ce zice în Sfintele Scrip­turi: „Când va veni Mântuitorul pe pământ, oare va mai găsi credință pe pământ?”.
[COLOR=#000080]Vedem cu ochii noștri că an după an apar schimbări, modificări, an după an.[/COLOR] Până în 1924 Ortodoxia era în floare. Bine, au fost eresuri multe în Ortodoxie, dar au făcut soboare Sfinții Părinți, au dat anateme și s-au descurcat. [COLOR=#000080]Dar din 1924, de când s-au asociat cu calendarul nou, de atuncea vor să se facă prieteni cu Papa, să-i accepte toate ereziile.[/COLOR].. Tulburări mari, tulburări.[]
[COLOR=#000080]Dușmanii Ortodoxiei îi prind în­tâi pe conducători. [/COLOR]Dacă îi prind pe conducători, tu ce să faci? Faci cum i-a spus necuratul egumenului de la monidriul Faraklou[COLOR=#000066][3][/COLOR], despre care am zis mai înainte: „[COLOR=#ff0000]Dacă am pus căpestrele pe conducători, eu îi duc unde vreau și tu vii cu bucurie în urma lor, socotind că mergi bine[/COLOR]“. Că vei zice: „Episcopul, conducătorul, regele mi-a spus. Apoi el nu știe, că doar e regele nostru? Episcopul ăsta nu știe, că el îi episcopul Bisericii? Ei, ș-atuncea noi ce să facem?” []

[COLOR=#000066][1][/COLOR] După cuvântul Domnului Iisus Hristos către iudei: “Voi sunteți din tatăl vostru diavolul și poftele tatălui vostru vreți să faceți. […] Cel care este de la Dumnezeu ascultă cuvintele lui Dumnezeu; de aceea voi nu ascultați, pentru că nu sunteți de la Dumnezeu”. (Ioan 8: 44-47)
[COLOR=#000066][2][/COLOR] Sfântul Ioan Damaschin (+749): „Auziți popoare, seminții, limbi, bărbați, femei și copii, cei mai mari, cei mai tineri și pruncii, sfântul neam al creștinilor! Dacă cineva va învăța, în afara acestora pe care le-a primit Sfânta Biserică Sobornicească, de la Sfinții Apostoli, de la Părinți și de la Sinoade, să nu-l ascultați, nici să primiți sfatul șarpelui, după cum l-a primit Eva și a cules moarte. Și chiar dacă v-ar învăța un înger sau un împărat în afara acestora pe care le-ați primit, astupați-vă urechile.
[COLOR=#000066][3][/COLOR] Veche mănăstioară athonită situată nu departe de Chilia “Sfântul Gheorghie” din Colciu, pe teritoriul M-rii Pantocrator, și din care astăzi se mai păstrează doar ruinele. [COLOR=#000080]Într-un manuscris rămas de la Faraklou este consemnată vedenia unui fost egumen al monidriului, căruia i s-a arătat una din căpeteniile demonilor dezvăluindu-i că ținta predilectă a ispitelor sale sunt conducătorii religioși și politici ai lumii. [/COLOR]
Extrase din cartea Staretul Dionisie. Duhovnicul de la Sfantul Munte Athos, Ed. Prodromos, 2009
Reply With Quote