View Single Post
  #115  
Vechi 12.05.2009, 17:50:01
emanuel2007
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

- Părintele profesor se teme că dacă va refuza să mai predea din manualele actuale va fi scos din învățământ de către superio­rii săi.
- Părintele ăsta are esența Ortodo­xiei în sufletul și în inima lui și-l mustră conștiința că vede neadevăruri. [COLOR=#000080]Are Dumnezeu grijă, până la ultima răsuflare are oamenii Lui.[/COLOR] [COLOR=#000080]Chiar dacă va fi îndepărtat, nu-i nimic, are grijă Dumnezeu de dânsul, nu moare el de foame. Și chiar să sufere, se încununează, că toți sfinții mucenici, cei mai mari sfinți au suferit, c-așa-i Ortodoxia noastră.[/COLOR] A avut dușmani mulți și atâta amar de tone de sânge s-au vărsat din vinele mucenicilor și ale ierarhilor! Într-așa fel ne mântuim. Dacă suferim, să n-avem îndoială că nu-i Dum­nezeu cu noi. Dumnezeu este cu noi, dar așa vrea Dumne­zeu, ca să suferim.
- Deci rămâne mărturisirea.
[COLOR=#000080]- Mărturisirea cu orice preț! Ce mai vorbă?! Să țină așa după cum spune.[/COLOR] Eu m-am folosit mult de cuvintele pe care le-a scris părintele acesta profesor. Toți ăștia care s-au dus în Occident, ei de-acuma sunt „afu­mați”. […] E depărtată mult Ortodoxia de Adevăr în țările astea mai cu seamă. Și de-acuma, dacă în țara noastră se luptă cu atâta strășnicie să se depărteze de Adevăr, cu cât mai mult în țările care nu-s creștine, nu-s ortodoxe.
- Mitropolitul l-ar trimite la studii în Occident, dar el nu vrea. Ce ar trebui să facă?
- Pe cât poate, să se retragă, să evite cu delicatețe plecarea: „Părinte, nu pot, sau cutare, cutare”, până îi va da o parohie, fie cât de mică. Dumnezeu are grijă de dânsul. Cu micul salar care-l va avea o să trăiască, să nu aibă grijă de altceva, că-l ajută Dumnezeu.
- El ar fi bun pentru învățământ, dar dacă nu poate să-l facă după adevăr, mai bine să nu-l facă, nu?
- Sigur că da. De aceea vrea să-l pună episcopul, fiindcă l-a cunoscut că are darul ăsta al propovăduirii. Dar dacă nu corespund învățăturile pe care le spui tu cu Sfinții Părinți, cu sfătuirile Bisericii și cu cele șapte Sfinte Soboare, atunci ce-ai făcut? Atunci ești dușma­nul Ortodoxiei, nu ești drept-credincios.
Și altfel o să fie judecat un papistaș care s-o născut papistaș și n-o știut altceva, n-o studiat să vadă care-i ade­vărul și care-i Ortodoxia, și altfel o să fim noi judecați, noi care știm, ne-am născut creștin-ortodocși și știm adevărul, și totuși începem să destrămăm, să stricăm în Ortodoxie, să scoatem afară dreptele învățături și să acceptăm ereziile lor. O să fie primejdie neiertată. Da, greutăți mari.
- Până la urmă, ce soluții duhovnicești are la îndemână pă­rintele profesor? De ce anume să se ferească și ce l-ar ajuta cel mai mult să iasă cu bine din încurcătura asta? Adică se poate găsi o cale de mijloc? Ce să-i spună ierarhului său?
- Înalta cugetare e cel mai periculos lucru. Dacă o ai, de-acuma ai îndrăzneală să nu le socotești pe cele dumnezeiești. Doar smerita cugetare, întru care este tot harul Sfântului Duh, nu te lasă să cazi. Dar dacă te-ai înălțat cu mintea, de-acuma ți-ajută ispititorul, ispitele ne­văzutului vrăjmaș, și tu nu mai judeci după adevăr. Se în­tunecă mintea, sigur. Asta-i o bucurie că pe preotul ăsta nu-l lasă sufletul și cugetul lui, inima lui, să vadă nedrep­tățile - ecumenismul. Ei, se potrivește vreodată? Sigur, su­fletul lui cel fără prihană nu se împacă văzând eresurile din manuale.
Reply With Quote