tot la par dionisie :
" Care sunt limitele ascultării de episcop? Părintele acesta zice că „știu că nu poate fi ascultare în minciună, ci întru adevăr”. Deci „amestecul dintre adevăr și minciună nu este adevăr, ci minciună.”
Vrea un sfat duhovnicesc în problema asta, pentru că o să fie o problemă mai încolo, mai târziu.
- Da, mai târziu problema o să fie chiar mai severă. Eu m-am bucurat și mă bucur de ideile lui pogorâte fățiș de la harul Sfântului Duh cu înțelepciunea asta. Vasăzică, cunoaște destul de clar greșeala mitropolitului, destul de clar cunoaște haosul și prăpastia care amenință Ortodoxia cu ecumenismul. Să țină așa după cum ideile lui cele dumnezeiești s-au pogorât peste sufletul lui și el va birui. Că el e om deștept, vezi cum spune? „Ce rost are acuma să-l ascult pe mitropolit când el calcă pe alte prăpăstii?” Deoarece învățătura lui cu „subtilitate” se îndreaptă în alte direcții, nu la Părinții ortodocși, nu la hotărârea celor șapte Sfinte Soboare.
Dacă am rămas fără hotărârea celor șapte Sfinte Soboare, ce-am făcut? Desăvârșit am rămas prăpădiți, s-a terminat fără cele șapte Sfinte Soboare. Dar a știut Dumnezeu că o să urmeze neînțelegere și necredință și la toate Sfintele Soboare s-au făcut minuni dumnezeiești, după cum a fost cea a Sfântului Spiridon, cu cărămida, la Soborul întâi din Niceea, ca să închidă gura „deștepților”[…] "
|