volga: deportarea evreilor si tiganilor in Transnistria. Ura ridicata la rang de Lege.
Este adevarat ca au fost deportati tigani, respectiv rromi, in Transnistria. Dar evrei?!? Eu stiam ca romanii i-au ascuns, i-au salvat. Romanii au facut si ei greseli , dar imi pare rau sa-i acuzam si de ceea ce nu au facut.
La Craiova a existat timp de mai multi ani, pe perioada razboiului, o comunitate poloneza, care si-a insusit limba romana; si ca semn de recunostinta fata de cei care i-au primit ca refugiati, acesti polonezi nu au uitat nici astazi limba romana, care pentru ei a devenit limba vorbita in familie. Si nu a fost o familie si o intreaga comunitate.
L-am vazut la tv. pe seful comunitatii evreiesti din Romania ( mi se pare ca il chema Ratzinger, dar nu sunt sigura), care afirma ca a reusit sa se refugieze la timp pentru a scapa cu viata, el fiind din Transilvania, si avand rude si prieteni atat in Transilvania( pe vremea aceea sub ocupatie maghiara) cat si in Romania. Dupa razboi a intalnit toate rudele si prietenii din Romania, dar nu pe cei din Transilvania, deoarece acestia au fost trimis in lagerele din Germania. Dar nu romanii i-au trimis, ci ungurii.
In rest asa este: cand oamenii uita de fica de Dumnezeu, se intampla toate cele, despre care scrii.
|