Adelinne, te inteleg foarte bine.
Nu stiu cum sunt altii, dar la mine nu merge cu" gata de acum ma apuc serios de invatat, nu mai intru pe internet, nu mai fac nimic pe langa'. nu merge pur si simplu si stiu ca nu are rost sa incerc. fiindca numai gandurile astea ma streseaza, si de atata stres nu ma mai pot apuca de invatat. de obicei, imi place sa invat, dar cand am foarte mult sunt pur si simplu paralizata.
intr-o seara, disperata, am inceput sa citesc din pateric sa ma mai linistesc si sa mai uit. si am dat peste o povestioara foarte frumoasa, dar pe care nu o mai gasesc acum cu nici un chip.
era vorba de un batran care i-a dat ascultare unui ucenic sa curete o tarina. si tarina era plina-plina de buruieni si ucenicul s-a deznadajduit si nu putea face nimic, ci numai se culca si dormea toata ziua. si cand a venit vremea, a venit batranul la el si l-a intrebat pentru ce nu a lucrat nimic la tarina. iar tanarul a raspuns ca era prea mult de lucru, si atunci nu mai avea nici o putere. iar batranul i-a zis: Fa atat cat iti e asternutul in fiecare zi.
si tarina a fost curatata in scurta vreme.
si daca pun in practica metoda asta, merge destul de bine. fac cat pot in fiecare zi. si merge, chiar daca as vrea sa fac muuult mai mult decat fac.
am renuntat sa fac planuri fanteziste (am impresia ca asta era o compulsie, ca raspuns la gandul ca am foarte mult de lucru care ma obseda; faceam planuri ca sa ma linistesc oarecum, desi stiam ca nu le pot urma; si...inca mai fac uneori).
legat de lucrarea de diploma, si asta mi-a dat dureri de cap si nopti nedormite, insotite neincetat de gandul ca "trebuia sa ma apuc de ea din noiembrie, atunci aveam timp si acum era mult mai bine etc". de fapt, asta e vremea pentru facut lucrarea de licenta si nu in noiembrie (anul trecut)
mai am inca de lucru la ea, dar dupa ce, cu tot chinul, am reusit sa ma apuc si sa lucrez cat de cat, m-am mai linistit. deci apuca te chiar daca ti se pare groaznic lucrul asta. e foarte greu, dar iti zici ca nu ai ce face. de obicei, totul pare mult mai complicat decat e in realitate.
eu am facut un plan bine definit al lucrarii la inceput, e capitole,
si la fiecare capitol am facut sub sectiuni. am distribuit materialele pe care le aveam fiecarui capitol. dupa ce te apuci de ea, poate o sa ai surpriza ca o sa mearga mai repede decat ai crezut.
este si o carte " Cum se scrie o teza de licenta " de Umberto Eco, dar banuiesc ca nu ai timp de citit acum.
trebuie sa te si odihnesti, sa dormi. atunci ai forta mai mare sa te apuci de treaba.
iti urez mult succes la examene si la licenta, tie si tuturor studentilor.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu abia astept sa se termine (o data) scoala asta!
|