Citat:
În prealabil postat de andreicozia
..iar noi oitele ce putem face decit sa behaim neputincioase in dorinta de a ne trimite un pastor mai vrednic...sau sa ne lase pe noi sa-l alegem!!!! asa nestiutori cum suntem...
|
Ai dreptate, Andrei!
De altfel pe vremuri asa se preoteau oamenii: comunitatile alegeau un om pe care-l trimiteau la oras - la episcopie - sa-l invete carte si cele bisericesti si sa-l hirotoneasca.
In felul asta lor in parohie nu le venea un strain, ci unul de-al lor care a fost ales de ei sa le slujeasca. Bineinteles, episcopul facea o cercetare duhovniceasca sa nu vina toti nepotrivitii la preotie.
Si la fel cred ca era in perioada apostolica cu episcopii (ca la inceput ei erau singurii slujitori), care erau alesi de obicei din partea locului, de catre apostoli, si apoi de ceilalti episcopi.
La noi mai e si alta problema: sunt foarte foarte foarte putini episcopi raportat la populatie. Prin comparatie, in Biserica Greciei sunt mult mai multi, cum e si normal.
La noi s-au transformat din slujitorii prin excelenta (care slujeau direct oamenilor), in conducatori de mari eparhii (pastori peste zeci, sute de biserici si manastiri). Nu mi se pare o situatie normala, tinand cont ca preotii au fost hirotoniti ca delegati ai episcopilor, tinand locul lor la slujire.
Acum, eu inteleg ca a fost o problema istorica, pana ne-am dobandit autocefalia (ca episcopii romani erau hirotoniti de la Constantinopol), dar cred ca situatia ar trebui reglata, astfel incat episcopii sa fie cat mai apropiati de popor, ca acum sunt departe mult.
Si inca o problema: de obicei episcopii sunt hirotoniti dintre stareti, astfel incat acum staretia e vazuta ca un fel de treapta spre episcopie. Nu e de mirare ca si staretia e atacata acum de acelasi tip de probleme.
Multe probleme bisericesti; nu vad cine ar putea sa le rezolve decat Dumnezeu prin smerenia membrilor Bisericii Sale.