Citat:
În prealabil postat de anna21
Nu au fost lasati de izbeliste.. Cineva i-a ingrijit.. Dar, vezi, lucrurile acelea erau impresionante.. De ex. bunicii mei au fost adusi la Bucuresti (sa locuiasca cu noi) si baptisti din sat (din Ardeal) au venit sa-i viziteze in mai multe ocazii.
Eu inteleg (macar in parte) ce inseamna lepadarea ortodoxiei.. nu pot decat sa sper in mila lui Dumnezeu. Dar ortodocsii inteleg ca au o responsabilitate fata de cei din jur? Exemplu personal este mai mult decat o mie de cuvinte.
Am cunoscut oameni care dadeau dovada de un spirit crestin autentic, fara a fi ortodocsi. (Iarna trecuta era un ger cumplit afara.. aveam o vecina saraca. Ma intalnesc cu ea in fata liftului:cara o plapuma. Vazuse afara un om fara adapost si ii ducea plapuma ei! A fost o lectie!). E cel mai simplu sa judeci pe altii pe considerente religioase!
|
Ma bucur ca nu ati lasat bunicii singuri la batranete. Acum bunul Dumnezeu si Maica Sfanta vor cantari bine lucrurile; noi sa avem nadejde.
Nu am avut intentia te cert, ci mi-am exprimat doar regretul, ca niste oameni, care toata viata au fost ortodocsi, au ajuns la batranete sa renunte la religia lor pentru putina atentie. De cand am descoperit credinta ortodoxa, am inteles valoarea ei universala si mi se pare de neconceput sa renunte cineva la ea; nu vreau insa sa judec.
Intr-adevar oamenii saraci inteleg deseori mai bine pe un alt nevoias; Dumnezeu lucreaza prin asemenea oameni, ca vecina ta. Niste exemple bune pentru noi toti.
Sigur ca si ortodocsii au responsabilitate in calitate de oameni. Sa nu uitam totusi, ca ortodocsii se descurca de obicei singuri, daca nu au relatii de buna vecinatate cu cei din jur. Pe soacra-mea, locuind la bloc, o ajutau toti de pe scara.
Anna, mi-ai adus aminte de bunica mea, care ma trimitea in copilarie la o batrana, originara din Casimcea, care locuia la etajul superior, ca sa-i duc zilnic mancare. Saraca era bolnava si vesnic in pat; rareori venea cineva pe la ea.
Bunica mea era ortodoxa prin traire, dar nu a fost botezata niciodata; stia si tinea tot calendarul bisericesc; stia posturile, dezlegarile..ce stia era de la bunicul, care era ortodox si f credincios. Iata deci ca si ortodocsii ajuta; asa erau cel putin pe atunci. Lumea se multumea cu ce avea si mai avea si de dat... Numai acum am ajuns de nimic nu ne mai ajunge... iar altii chiar nu au.