Despărțire: Din lumea necuvântătoarelor
Era o dimineață de toamnă mai răcoroasă. Printre oamenii care veniseră să vândă la târgul de animale iepuri, pisici, papagali și căței, am observat un bătrânel mic de statură, slăbuț și cam subțirel îmbrăcat pentru vremea de afară. Avea de vânzare un pechinez cafeniu, slăbuț și el ca stăpânul. Bătrânelul avea în mână o sacoșă de rafie împăturită. Cățelul făcea ce făcea și își înfingea colțișorii în sacoșa stăpânului, gest la care bătrânul întreba: "Ce-i, măi Miki, ți-e foame?" Atunci mi-am dat seama că omul recursese la ultima variantă pentru a-și putea cumpăra ceva de mâncare: își vindea cățelul.
Nu a trecut mult timp și au apărut și cumpărătorii, o familie formată din trei persoane - tata, mama și o fetiță de vreo opt ani. Întrebată dacă îî place cățelul, copila a răspuns că da. A urmat negocierea, care nu a durat mult, pentru că bâtrânul a acceptat prețul propus. Apoi a pus animalul în brațele fetiței, mângâindu-l pentru ultima oară pe cap. A încercat să spună și câteva cuvinte de despărțire, dar i s-a pus un nod în gât și în ochi i-au apărut lacrimi. "Nu-l am decât pe el", a spus cu obidă bătrânul. Înțelegând parcă dramatica împrejurare, animalul stătea nemișcat, cu privirea ațintită asupra stăpânului său. Doar în clipa în când s-a întors și-a plecat, a scos un scâncet stins și am văzut, uimit, că avea lacrimi în ochi. Fără să vreau, am fost martor la o despărțire grea, dintre un animal și stăpânul său.
Gheorghe NICOLAE - Formula AS, nr. 758 / 5 mart. 2007.
|