Citat:
În prealabil postat de mihailt
Da mai frate George da nu toata lumea e asa sporita duhovniceste ca parintele Rafail Noica sa doreasca sa fie tot timpul cu Dumnezeu.
Unii,ca mine , sunt mai pruncesti in viata duhovniceasca si aceia nu pot sa stea 5 ore la o Sfanta Slujba.
|
Din cate stiu, Liturghia Sfantului Marcu (una din cele mai vechi, impreuna cu cea a Sfantului Iacob), care se slujea de obicei pe la copti, dura cam 8 ore.
Tot asa am auzit ca in timpul Sfantului Ioan Gura de Aur Sfanta Liturghie dura cam 2 ore (1 ora slujba si 1 ora predica), dar nu sunt sigur de informatia asta (este adevarat ca Liturghia Sfantului Ioan era mai simpla atunci decat acum)
Cred ca pur si simplu fiecare generatie de crestini isi adapteaza Liturghia la propria evlavie.
Ca si sfat: daca nu poti sta 5 ore, stai 4, dar straduieste-te pentru 5.
In Biserica invatam multe: si rugaciune, si rabdare, si jertfa. Fara acestea, greu ne vom mantui. Si acestea se invata si se intaresc, se antreneaza ca si muschii.
Si pana la urma, daca slujba dureaza 4 ore, inseamna ca majoritatea crestinilor se simt bine astfel, adica sunt bucurosi sa participe la asa slujba. De ce, pentru slabiciunea ta, vrei sa limitezi si bucuria duhovniceasca si evlavia celorlalti?