Subiect: Sfanta Lumina
View Single Post
Vechi 29.04.2009, 10:47:29
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie1 Vezi mesajul
Conceptia ta despre normal are vreo baza (aici ca si pe alte topicuri nu aduci argumente)? De ce ar trebui o sarbatoare religioasa sa urmeze timpul terestru?

Parerea mea este ca tot ce face Biserica trebuie sa fie inspirat de Dumnezeu, nu dupa mintea noastra.

Si apoi, de ce vine Sfânta Lumina dupa calendarul iulian si nu dupa cel greogorian?

Oricum, Biserica nu are de gând sa schimbe data Pastilor, mai informeaza-te.
Pe alte topicuri aduc argumete foarte multe (chiar prea multe), dar cine nu e e acord cu ele sau nu intra in logica lor nu le ia in seama. E drept, nici pe mine nu ma conving argumentele altora intotdeauna :-)

Nu am folosit cuvantul normal pentru schimbarea de calendar. Am spus doar ce au hotarat o parte din bisericle locale la un moment dat.
Nu am zis ca biserica are de gand sa schimbe datele in momentul de fata. Am spus ca mi s-ar parea si mie mai consecvent - daca tot se serbeaza celelalte sarbatori, cele fixe, dupa calendarul gregorian in unele biserici (dintre care cea romana si cea de Constantinopol, de care tin eu).
Nu am de gand sa spun ca este necrestineste sa pastrezi calendarul iulian. Cei care vor sa o faca, nu ar trebui fortati sa il schilbe. Nici invers, de altfel, cum spun multi stilisti convinsi.

De ce ar trebui ca o sarbatoare religioasa sa urmeze timpul terestru? Pentru ca noi crestinii nu traim intr-un timp separat, traim in timpul asta, terestru, pe el trebuie sa-l transfiguram. Nu facem o lume paralela 'sfanta' care s-ar opune lumii normale, 'profane'. Pentru crestin nu exista sacru si profan, exista imparatia lui Dumnezeu in lumea aceasta. Asta e parerea mea.
Aici il citez pe parintele Alexandru Schmemann, de ex. in Euharistia, Taina Imparatiei, Postul Mare, - pe care il admir foarte mult. El nu vorbea de calendar cand zicea asta, cred, dar cred ca se potriveste si aici.

De ce apare lumina la Ierusalim la data asta? Simplu, probabil (caci ce stiu eu?) pentru ca atunci serbeaza ortodocsii (in fine, in afara de finlandezi si unii mexicani) Pastele in general si mai ales a Ierusalim. Timpul liturgic actualizeaza ceea ce sarbatoreste. De asta se spune mereu 'astazi' (astazi s-a rastignit pe cruce.. astazi este inceputul mantuirii noastre.. astazi s-a botezat in Iordan etc) in textele liturgice.

Dar sa ma iertati, nu am urmarit cu atentie tot ce s-a scris in acest topic si am intrat in discutie la mijloc, pentru ca cineva a pus o intrebare la care stiam un raspuns.
Reply With Quote