View Single Post
Vechi 28.04.2009, 12:20:40
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Saurian Vezi mesajul
Totuși iconomia nu trebuie să fie o regulă. Și când se dau sfaturi "iconomice" atunci toți cei care citesc asta consideră că și ei sunt în acea grupare la care i se potrivește acel sfat "iconomic" și se apucă să curvească în căsătorie.

În al doilea rând ce e făcut cu iconomie e făcut doar pentru o perioadă de timp nu pentru toată viața. Și doctorul dă o perioadă un tratament cu vitamine ( și mă refer strict la vitamine nu la alte medicamente ) până ce își revine bolnavul iar după asta îl lasă fără vitamine că este pericolul să ajungă dependent de vitamine și organismul să nu mai fie în stare să își proceseze vitaminele.

Nici în dreapta, nici în stânga ci calea de mijloc e cea împărătească... Când mi se cere sfatul pe un forum eu îl dau pe cel în care știu că sunt de acord și Sf. Părinți și las duhovnicului eventual să aplice iconomia după cum consideră.
Da, Saurian, iti dau dreptate ca nu trebuie facuta o regula din iconomie. Nici nu am afirmat asa ceva. Am zis doar ca daca promovam acrivia sus si tare ii putem sminti pe unii care sunt intr-o situatie dramatica de viata si atunci ei lasa totul balta, si ortodoxia si toate, si traiesc dupa legea lor, crezand ca nu exista nici o solutie crestina pentru situatia lor. (Cum fac multi catolici divortati pentru care o a doua casatorie in Biserica este exclusa, pt ca la ei nu exista iconomia; ei se casatoresc la primarie si uita de biserica! Unii sufera sincer toata viata din cauza asta)

Cred ca tu vrei sa spui ca nu este pedagogic sa vorbesti prea mult despre iconomie, ca atunci oamenii ar lasa-o mai moale in general. Da, asa o fi, dar eu una cred ca mai trebuie sa-lasam omului si libertatea data de Dumnezeu de a hotari in cunostiinta de cauza, nu sa- tratam ca pe niste copii.

Bineinteles ca sfaturile astea se dau in functie de situatie, nu pentru toata viata. Vezi exemplul cu chemioterapia.

Oricum, nu este adevarat ca ar trebui sa ne abtinem de la relatia trupeasa daca nu putem avea copii, cum a zis cineva: daca un cuplu e steril , el este considerat pe deplin casatorit in Biserica. Nu nasterea de copii este scopul principal al casatoriei, asta scriu si parintii.

Si mi se pare iresponsabil sa faci copii handicapati daca stii dinainte ca asta e pericolul si ai fi putut sa eviti, cum propune Emanuel. Cel putin pentru mine ar fi, daca as fi in aceasta situatie.

As vrea sa mai adaug o chestie: exista si pilule contraceptive care nu impiedica nidarea, cele secventiale, dar ele nu prea se prescriu pentru ca tocmai, nu actioneaza suta la suta, daca cumva un ovul se produce si ajunge sa fie fecundat, el se va nida. Si prezervativul este si el complect neabortiv.
Reply With Quote