Dom-le ce a pictat respectivul pictor nu are valoare de dogma; pe cand ce au zis Sfantul Maxim Marturisitorul si Sfantul Grigorie Palama are.
Care au zis ca Maica Domnului a fost curata si botezata de Duhul Sfant la Bunavestire de pacatul stramosesc; si iar ca Sfantului Siluan Athonitul i s-a descoperit ca Maica Domnului a fost fara de pacat cu fapta,cu gandul,cu cuvantul, cu tot sufletul mai exact si normal si cu tot trupul.
Dumnezeu a locuit in Maica Domnului mai deplin decat in ceruri si asta arata ca Maica Domnului cand l-a primit pe Domnul nostru Iisus Hristos in pantece era deja mai curata decat cerurile.
Eu nu stiu ca sa existe icoane foarte vechi cu Maica Domnului tanguindu-se .
La Sfintele Evanghelii nu se pomeneste ca Maica Domnului s-ar fi tanguit si Sfantul Grigorie Palama zice lamurit ca Maica Domnului l-a asteptat pe Domnul nostru Iisus Hristos sa invie caci stia foarte bine proorocia ca dupa trei zile va invia si stia iar foarte bine si cum se calculau zilele acelea.
Ca nu au fost trei zile calendaristice ci trei zile "dupa Scripturi".
Si asa e foarte foarte slab ce am zis despre Maica Domnului ca noi daca despre ingerii din ceruri nu putem nicidecum sa ne dam seama cat de curati sunt si taina lor cu atat mai mult despre Maica Domnului.
Noi avem cum sa intelegem despre Maica Domnului in altfel decat daca ni se preda de Duhul Sfant prin revelatie.
Adica ni se da si credem.
Asa ca eu icoane de alea nu folosesc si daca le vad pe la manastiri nu ma inchin la ele.
|